Jaarlijkse raadsleden- en supportersdag Cittaslow in Eijsden-Margraten 19 mei 2017

Unieke beleving voor Cittaslow gemeenten

Vertegenwoordigers Nederlandse en Belgische Cittaslow gemeenten bezoeken Eijsden-Margraten

Op vrijdag 19 mei 2017, brachten raadsleden, burgemeesters en supporters van Cittaslow gemeenten in Nederland en België een bezoek aan de gemeente Eijsden-Margraten. Het doel van deze bijeenkomst was naast netwerkvorming vooral elkaar inspireren binnen Cittaslow-thema’s zoals Smaak, Landschap, Sociaal Domein en Duurzaamheid.

Eijsden-Margraten had een boeiend programma samengesteld met interessante gastsprekers die samen met de burgemeesters van de deelnemende gemeenten en de supporters de dialoog aangingen op zoek naar drijfveren en invalshoeken van de beweging die Cittaslow heet. Uiteraard kregen de deelnemers een aantrekkelijke portie proeven, ruiken voelen en beleven van het DNA Zuid-Limburg voorgeschoteld,  een samenvatting van alles waar Eijsden-Margraten voor staat.

De ontvangsthal van het ‘Huis van de Burger’ in Margraten vult zich ’s ochtendvroeg al met de deelnemers van de jaarlijkse Cittaslow-dag. Zo’n 180 gasten, waaronder (potentiële) supporters van de Cittaslow beweging en Nederlandse en Belgische Cittaslow gemeenten, worden door Burgemeester Dieudonné Akkermans welkom geheten: “Ik nodig jullie vandaag uit om samen een filosofische dans te maken door de gemeente.” De burgemeester gebruikt een dans als metafoor om de gasten te vragen zich die dag bewust door de omgeving te bewegen. Zich te laten meenemen op het ritme van de sprekers, de locaties en hun omgeving.

De deelnemers gaan opgedeeld in vier groepen op pad. Al in de bus worden de gasten meegenomen in de gezamenlijke dans. De buschauffeurs nemen de toeristische routes en rijden de gasten langs bossen, door dalen, over heuvels en via spannende bochtjes naar de locaties. Filosoferen doen de gasten in het Koetshuis van Kasteel Rijckholt waar filosoof en schrijver Govert Derix een lezing geeft over zijn filosofie rondom slow-living. Tegen de achtergrond van een grote raampartij met prachtig uitzicht start Govert zijn verhaal zonder enig hulpmiddel. Hij roept de mensen in de zaal op vooral te luisteren. Sommige gasten nemen deze uitnodiging aan en sluiten hun ogen. Vanuit  drie T’s; Tempo, Tover en Trouw beschrijft Govert hoe zijn filosofie vorm krijgt. Derix: “Laten we het leven en de samenleving het karakter van een kunstwerk geven zodat het de moeite waard is om door te geven aan de volgende generatie.”

Ondertussen komt in het verstillende Savelsbos aan de andere kant van Rijckholt een tweede groep deelnemers aan. Zelfs de regendruppels ervaren velen als een extra natuurbeleving. Natuurwetenschapper Wiel Schins neemt de wandelaars midden in het bos mee de prehistorische vuursteenmijn in. Als je archeologie wilt ervaren is dit toch wel de plek. Schins doet de gasten op deze bijzondere locatie inzien hoe relatief tijd en ruimte is. De aanwezigen gaan in gesprek met elkaar over hoe deze plek,  die ons doet beseffen hoe kort wij hier op aarde zijn, ook laat inzien hoe we bewuster kunnen leven in de huidige versnelde samenleving. Na een verfrissend glaasje lokaal appelsap, weten enkele deelnemers elkaar te vinden: “We moeten eens samen gaan wandelen, jij weet me vast nog meer interessante dingen te vertellen over de omgeving hier.”

Natuurlijk kan een inspannende dag niet zonder een goede verzorging van de innerlijke mens. In zowel het Koetshuis in Rijckholt als bij Landgoed Moerslag wordt er een lunch geserveerd van streekeigen producten die de gemeente vertalen in smaak. Gastromonisch lector Peter Klosse en foodconsultant Ico van Rheenen borduren voort op dit thema tijdens hun lezingen. Bij slow-living hoort namelijk ook smaak en lekker eten. “Lekker is immers de motor van onze voedselkeuze,” laat Klosse weten. Van Rheenen vraagt zich vervolgens samen met de gasten af of het zorgelijk is dat we het contact met wát we eten deels verloren zijn. De hoogstamboomgaarden waarmee Landgoed Moerslag omringd wordt, bieden de gasten in ieder geval de kans om dat contact weer even te vernieuwen.

Na de lunch wordt er in het monumentale pand van het voormalige klooster in Hoogcruts gesproken over het landschap. Landschapsfilosoof Eric Brinckmann laat de gasten nadenken over hoe oude waarden over natuur en landschap gecombineerd kunnen worden met nieuwe technieken. Zodat de problemen waar we vandaag de dag in onze samenleving mee kampen op een duurzame manier kunnen worden opgelost. Het decor van het klooster dat nog volop genoveerd wordt en waar oud en nieuw samenkomen, is voor de deelnemers die dag een wellicht ongewone maar tegelijkertijd zeer bijzondere plek om hierover te discussiëren.

Na een lange maar inspirerende dag sluiten de Cittaslow supporters en ambassadeurs de dag gezamenlijk af in Cadier en Keer op Landgoed Heerdeberg. Burgemeester Akkermans bedankt alle aanwezigen en roept iedereen op om het gedachtegoed van Cittaslow voort te zetten en gezamenlijk vleugels te geven. De locaties hebben de deelnemers van de Cittaslow-dag een rijke omgeving gegeven om in gesprek te gaan over de toekomst. Het was een dag vol nieuwe inhoudelijke ideeën, verassende ontmoetingen en versterkte verbinden. Of zoals een van de deelnemers het treffend verwoord: “Door samen de tijd te nemen, kunnen we sneller de juiste richting bepalen.”

Naslagwerk - Dichtbij het leven, een filosofische dans rondom slow-living.
Na afloop van de dag kregen alle gasten een naslagwerk (PDF, 539.3 kB) mee naar huis om het filosofische essay van Govert Derix en de samenvattingen van de lezingen van de andere sprekers nog eens rustig na te lezen. De filosofie rondom slow-living van Derix was de leidraad voor de Cittaslow raadsleden- en supportersdag 2017 maar is ook de leidraad waarmee de gemeente Eijsden-Margraten handen en voeten gaat geven aan het uitdragen van het Cittaslow gedachtegoed.

Dagverslag Chapeau Magazine
Chapeau Magazine, de glossy die bericht over al het goede nieuws in Limburg & de Euregio met thema's als Kunst & Cultuur, Lifestyle, Mode, Reizen, Culinair en Evenementen, was ook aanwezig.