Evenementenkalender

Tentoonstelling "Songs of Liberation"

Maandag 8 augustus 2016 - Woensdag 31 augustus 2016, Margraten

Algemene informatie:

We kennen allemaal de beelden van de bevrijding, nu 71 jaar geleden. Juichende mensen, piano's die spontaan op straat werden gezet, meisjes die soldaten zoenden en achterop de motor klommen.

Maar hoe klonk die bevrijding?
Welke muziek werd er gespeeld?
Dat is veel minder bekend.

‘Het Huis van de Burger’ geeft vanaf 1 mei tot en met september 2016 hierop het antwoord met een tijdelijke tentoonstelling 'Songs of Liberation'. De tentoonstelling is afkomstig van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 waar de tentoonstelling vorig jaar met veel succes is vertoond.

Tentoonstelling

We denken bij bevrijdingsbeelden meteen aan jazz, maar zelden was er bij de foto- en filmopnames ook een microfoon aanwezig. Bijna altijd is de jazz die in documentaires over de bevrijding te horen is, later over de beelden heen gemonteerd. De werkelijke muziek van de bevrijding was juist veelzijdiger. Aan de hand van een unieke collectie van meer dan 300 stukken bladmuziek (vanuit de VS geschonken aan het Bevrijdingsmuseum) wordt de muziek van de bevrijding in deze tijdelijke tentoonstelling ‘Songs of Liberation’ gereconstrueerd. Van de foxtrot tot de swing, van haastig geschreven bevrijdingsliederen tot internationale hits.

Songs of Liberation kijkt ook verder dan de zomer van 1945. Van de introductie van jazz in Nederland in de jaren ’20 naar censuur en Schlager-muziek in de bezettingsjaren. Na de oorlog bloeide de Amerikaanse en Britse muziek op, van jazz tot rock ’n roll en popmuziek. Naast historische opnames zijn er dankzij samenwerking met de afdeling American Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen, tevens moderne reconstructies te horen van nummers die nooit zijn opgenomen zoals onder andere: ‘Snoezepoes’, ‘The Tommy Song’, ‘Het Vrije Nederland’ en de ‘Sten Gun Walk’.

De tentoonstelling is gratis en tijdens de reguliere openingstijden te bezichtigen in de hal van ‘het Huis van de Burger’, Amerikaplein 1 te Margraten.

Locatie evenement:

Naam: Gemeentehuis Margraten
Adres: Amerikaplein 1
Plaats: Margraten

Startdatum van het evenement 01-05-2016
Starttijd: 08:30
Einddatum van het evenement 30-09-2016
Eindtijd: 17:00 (op vrijdagen tot 12:00 uur!)

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Nu gesloten.
  • Morgen: 9.00 - 12.00 uur

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten