Fietsen

Ontdek al fietsend tussen de heuvels ook de uitgestrekte plateaus en Maasvlaktes, die worden afgewisseld met gezellige dorpjes en steden. Fietsen tussen de vele hoogstamboomgaarden en langs de bloeiende bermen met veldbloemen, is aanbevelenswaardig. Eijsden is bovendien gelegen tussen de Belgische gebieden Voerstreek en Haspengouw. De doorsteek tussen deze gebieden met het voet- en fietsveer “Cramignon” over de Maas nabij de oude kern van Eijsden is meer dan de moeite waard.

Klik hier voor een interactieve kaart met wandel- en fietsroutes in Zuid-Limburg.

Bevrijdingsroute App

Beleef de bevrijding van Eijsden-Margraten door de Bevrijdingsroute app. De unieke app biedt u de mogelijkheid per fiets of per scooter een 68 kilometer lange route af te leggen. Daarmee treedt u letterlijk in de voetsporen van de bevrijders. Unieke verhalen over de bevrijding van Eijsden-Margraten , bezienswaardigheden en historische gebeurtenissen gebundeld in een app.

Zeventig jaar geleden, in de ochtend van 12 september 1944, steken de geallieerde soldaten de grens bij Mesch over. Het Limburgse dorpje is daarmee het eerste bevrijde dorp van Nederland. Op diezelfde dag werden ook Mheer en Noorbeek bevrijd. Laatstgenoemde is de eerst bevrijde gemeente van Nederland.

Veel geallieerden lieten bij de bevrijding van West Europa het leven. In Margraten liggen op de enige Amerikaanse Begraafplaats in Nederland 8.301 soldaten begraven.

De strijd en de bevrijding van destijds is te beleven vanuit uw handpalm. Beleef, voel en ontdek de bezetting en de bevrijding. Ontroerende, maar ook schrijnende verhalen van bevrijders en mensen uit de regio Zuid Limburg houden de herinnering aan de oorlog levend.

De route start in Mesch.

Hap en Traptocht Langs Putten en Pompen

Water is van levensbelang voor mens en dier. Voordat huizen waren aangesloten op het waterleidingnet, waren huishoudens voor hun water aangewezen op zoetwaterbronnen. Omdat die niet overal zijn, werden putten geslagen en openbare pompen geplaatst om mensen van water te voorzien. De Hap en Traproute voert u langs de zichtbare waterputten en pompen. Wij wensen u een gezellige dag met veel fietsplezier, smakelijke intermezzo's en veel leuke momenten bij alle putten en pompen. De route is ruim 60 km lang en komt langs vele mooie plekjes. De grote drukke wegen worden zo veel mogelijk gemeden. Daarom is het ook een leuke route om samen met de kinderen te fietsen. De route start bij Buitengoed De Moosjtum aan de Catharinastraat 9 te Oost Maarland. Indien u zelf geen fiets hebt kunt u hier een (electrische) fiets huren.

U kunt de route volgen via Routeyou, door uit te printen of te downloaden op uw smartphone, tablet of navigatiesysteem. Klik op de link

Put Bemelen

Huren van (elektrische) fietsen

Fietsshop Heuvelland
Bergstraat 13
6262NV Banholt
Tel: 043 4571443
www.fietsshopheuvelland.nl

Bike Service Eijsden
Wilhelminastraat 84
6245 AX EIJSDEN
Tel: 043 4092916
info@BikeServiceEijsden.com
www.bikeserviceeijsden.com

De Moosjtum
Catharinastraat 9
6245 LB OOST-MAARLAND
Tel: 06 51138738
info@buitengoed.nu
www.buitengoed.nu

Landal De Waufsberg
Hoogcruts  14 B
6255 NS  NOORBEEK
Tel:043 204 1200
waufsberg@landal.nl
www.landal.nl/parken/de-waufsberg
 

Oplaadpunten elektrische fiets of scootmobiel

In elke dorpskern vindt u een of meer horeca- of andere zaken met een oplaadpunt voor uw elektrische fiets of scootmobiel. Een overzicht van de oplaadpunten vindt u in onderstaand overzicht of op http://www.vvvzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/fietsen/ . Hier treft u ook veel mooie fietsroutes aan in onze gemeente.

Onderstaand vindt u de naam- en adresgegevens van de officieel erkende oplaadpunten in Eijsden-Margraten. U kunt deze oplaadpunten herkennen aan het  speciale bordje met de vermelding 'officieel erkend oplaadpunt' dat in de buurt van het oplaadpunt zelf of aan de gevel van het pand is opgehangen.

Wilt u ook uw gasten een oplaadpunt en daardoor extra service aanbieden? Neem dan contact op met rogerdeckers@eijsden-margraten.nl. U contactgegevens worden dan ook toegevoegd aan het overzicht met officieel erkende oplaadpunten in Eijsden-Margraten.

officieel erkend oplaadpunt
Foto: officieel erkend oplaadpunt in Eijsden-Margraten

Klik hier voor de contactgegevens van officieel erkende oplaadpunten in Eijsden-Margraten.