Rijksweg 18 en 20 in Gronsveld

'Maria bewaart het'

Op 12 juni 1967 kochten Anton van Hal en Bets van den Abbeele, die op een flat in de Maastrichtse wijk Belfort woonden, het pand Rijksweg 18 van Sef Daemen en Corrie Mingels. Na een tijdje hoorden ze van hun buren op nummer 20, Piet Mingels en Mickey Pluijmakers, dat ook zij hun huis gingen verkopen. Nu stonden Anton en Bets voor een dilemma. Vroeger vormden beide panden namelijk één boerderij, samen met de grote schuur die ook in tweeën was gedeeld. Het zou natuurlijk prachtig zijn als er  weer één geheel van kon worden gemaakt. Na veel wikken en wegen besloten Anton en Bets de stap te wagen en kochten ze in 1969 het huis van de buren.

Piet en Corrie waren zoon en dochter van Pieter (Pie) Mingels en Anna Fouarge. Zij kochten in 1935 de boerderij van de familie Van de Boorn. In het midden van de achtergevel herinnert het jaartal 1933 aan een ingrijpende verbouwing. Toen is het pand vermoedelijk gesplitst en kwam er een einde aan de functie als boerderij. Het jaartal 1957 in de linker achtergevel duidt op een volgende verbouwing.

Bij de verbouwing in 1933 plaatste Pie een Mariabeeldje boven de poort. Onder het beeldje legde hij een briefje met de waarschuwing dat in Duitsland een man was opgestaan die een groot gevaar vormde voor het gehele Westen! Jaren later heeft zoon Piet, toen het glas voor het beeldje gebroken was, dit briefje teruggevonden. 

Omdat er op dat moment, in 1961, tussen Oost- en West-Berlijn een muur werd gebouwd en de spanning van de Koude Oorlog steeds meer toenam, legde hij onder het papiertje van zijn vader een briefje met de tekst dat er opnieuw grote problemen in Duitsland waren die een dreigend gevaar voor de mensheid inhielden.


Ook Anton van Hal en Bets van den Abbeele gingen met de twee panden aan de slag. In 1972 voerde aannemer Hay Goessen een grote verbouwing uit. De lange gang werd opgeofferd om de twee kamers met elkaar te kunnen verbinden. De keuken werd vernieuwd op het stenen aanrechtblad na. In 1986 kregen de verdieping en de zolder een grote beurt. Tijdens het breken werd een pak tekeningen van houtconstructies ontdekt die de vader van Pie had gemaakt. Die was meubelmaker.
In 1989 werd de bijkeuken verbouwd en werd de oude waterput die hier lag in ere hersteld. Hij is nu met een glasplaat bedekt en dankzij een verlichting kan tot op de bodem worden gekeken.

Auteur: Sjef Caris namens Grueles
Redactie: Frank Hovens


 

Panden Rijksweg 18 en 20 met Mariabeeldje boven de witte poort

Rijksweg 18-20 Gronsveld. Boven de witte poort is het Mariabeeldje nog atlijd aanwezig.