Schansweg 2 in Eijsden

De Muggehof, het eerst bevrijde huis van Nederland 

Op dinsdag 12 september 1944 staken om 11 uur in de ochtend de eerste Amerikaanse gevechtswagens van het 113e Cavalry Squadron, komende van Visé, de Nederlandse grens over. Opgeschrikt door het oorverdovende gebulder van de Amerikaanse kanonnen, die geleid door een klein vliegtuigje de Duitse verdediging bestookten, had de familie Smeets van boerderij De Muggehof aan de Schansweg in Eijsden de vorige avond haar heil in de kelder gezocht.

De Amerikanen staan voor de deur!

Tegen 11.30 uur bracht een kennis het goede nieuws. De vlag uitsteken was nog te gevaarlijk, werd hun door de soldaten gezegd. Eerst moest de omgeving gezuiverd worden van achtergebleven Duitsers. Van de Duitse verdedigingslinie was niet veel meer over, want de Amerikaanse artillerie had danig huisgehouden. Met achterlating van hun gesneuvelde kameraden hadden de soldaten de benen genomen. De schade aan de fruitbomen en aan het vee in de weiden was aanzienlijk.  De gevechtswagens van de 113e Cavalry Squadron maakten uit veiligheidsoverwegingen pas op de plaats, in afwachting van het 120e Regiment Infanterie dat aan Belgische zijde tot aan de Maas was genaderd. Via een kleine noodbrug ter hoogte van de Muggehof stak het regiment ’s nachts de Maas over om van hieruit via Moelingen acties te ondernemen voor de verdere bevrijding van Zuid-Limburg.

Op 13 september trokken de gevechtswagens van het 113e squadron naar de kom van Eijsden om daarna Breust, Maarland en Oost te bevrijden en tegen de avond naar Maastricht door te stoten. ’s Morgens kreeg zoon Pierre Smeets nog de kans om van de bevrijders samen met de gelukkige familie een aantal foto’s te maken. Er wordt soms beweerd dat De Muggehof al op 11 september werd bevrijd. Waarschijnlijk betrof dat een verkenningspatrouille die op die dag in de buurt van de boerderij was gesignaleerd om poolshoogte te nemen, maar de bevrijding was een dag later.

Auteur: Marie-Anne van der Cruijs namens Stichting Eijsdens Verleden
Redactie: Frank Hovens

De Amerikanen en familie Smeets voor boerderij De Muggehof

Met hulp van de Amerikanen verdedigt de familie Smeets haar boerderij 'De Muggehof'.