Hulp nodig door coronavirus: Sociaal team Eijsden-Margraten

laatste update op: 28 mei 2020
gepubliceerd op: 19 maart 2020

Het coronavirus heeft zeer grote gevolgen voor ons dagelijks leven. We zijn meer op onszelf aangewezen nu hulpverlening en dagelijkse structuur wegvallen. Ook kan ziekte ervoor zorgen dat u niet meer naar buiten kunt. We merken dat iedere zorgaanbieder anders omgaat met de richtlijnen en dat niet iedere zorgaanbieder de hulpverlening aan een kind of gezin kan blijven aanbieden. En ook de situatie voor mantelzorgers kan veranderen doordat zij zelf bijvoorbeeld tot een risicogroep behoren en daardoor geen hulp meer kunnen aanbieden. Als u hierdoor problemen ervaart, neem dan contact op het Sociaal Team van de gemeente.

Onze medewerkers bieden u een luisterend oor, informatie, advies en indien nodig ondersteuning. We zijn bereikbaar via het algemeen telefoonnummer 043 458 8488 (maandag t/m donderdag van 8.30 tot 12.00 uur en 13.00 tot 17.00 uur, en vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur).

Naast het hulpaanbod van ons eigen Sociaal Team bieden wij u hieronder een overzicht van overige lokale en landelijke hulplijnen en initiatieven.

Lokale hulplijnen en initiatieven

Coronahulp in Limburg (PDF, 731.4 kB)
Het zijn onzekere tijden. Het coronavirus heeft nogal wat invloed op ons dagelijks leven. Maar wat als spanningen oplopen, als je je zorgen maakt over je buren, vrienden of andere mensen in je omgeving? Dan zijn er gelukkig een aantal telefoonnummers en apps om je te helpen.

Buurtplatform Mooi Mergelland
Mooi Mergelland is een digitaal buurtplatform voor inwoners van gemeente Eijsden-Margraten. In de rubriek 'Elkaar helpen' kun je je hulpvraag of aanbod kenbaar maken. 

Eckelraadse Vrouwen Activiteiten
​Hulp nodig? Er is iemand voor je! Vrouwenvereniging EVA verbindt inwoners in Eckelrade.

Stichting Vrijwillige Hulpdienst Margraten
Stichting Vrijwillige Hulpdienst staat klaar voor kwetsbaren en verbindt inwoners in Margraten.

Centrum voor Jeugd en Gezin 043
CJG043 biedt handige tips en advies voor ouders om de sfeer in huis positief te houden

Home Start Heuvelland
Een luisterend oor nodig of advies over de opvoeding van je kind(eren)? Je kunt ook nu terecht voor opvoedondersteuning bij Trajekt Home-Start Heuvelland.

Mondriaan (voor geestelijke gezondheid)
De coronacrisis vraagt veel van ons allemaal, vooral ook flinke aanpassingen in ons gedrag. We realiseren ons dat er mensen zijn die zorgen, psychische klachten of ongewenste veranderingen in hun gedrag ervaren zoals gevoelens van eenzaamheid, stress, depressieve en/of angstklachten of agressief gedrag. De publieksinformatielijn is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur via 088-5067 202.

Landelijke hulplijnen en initiatieven

Eén landelijk loket voor mentale gezondheid (RIVM)
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan beïnvloeden iedereen. De beperkingen in het contact, het sluiten van sportclubs, horeca en culturele instellingen, en het thuiswerken maken dat de dagen nog steeds anders zijn dan normaal. Sommige mensen worden ziek, of overlijden. De druk op de professionals in verpleeghuizen, zorginstellingen en ziekenhuizen is hoog. Emotioneel en mentaal vraagt de uitbraak van het nieuwe coronavirus dus ook wat van ons allemaal.

Rode Kruis
Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn via 070-4455 888. Dit nummer is van maandag t/m zondag bereikbaar van 9:00 tot 21:00 uur.

WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen
De Rode Kruis Hulplijn is nu ook bereikbaar voor mensen die geen Nederlands spreken. Hebben zij een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten vanwege het coronavirus, dan kunnen ze terecht bij speciale WhatsApp-nummers.

Algemene Bond voor Ouderen
De Algemene Bond voor Ouderen (ANBO) is 7 dagen per week van 09:00 tot 21:00 uur telefonisch bereikbaar via: 034-8466 666. De ANBO staat ouderen te woord of ze nu wél of geen lid zijn. Indien u vragen heeft, bij zorgen, voor advies of om gewoon even een praatje te maken. 

KBO
Seniorenorganisatie KBO PCOB staat klaar om ouderen een luisterend oor te bieden en antwoord te geven op mogelijke vragen. De medewerkers bieden u graag een luisterend oor. De Ouderen-Infolijn van KBO PCOB is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur via 030-3400 600.

Luisterlijn
Voor mensen die zich angstig of eenzaam voelen, of om uiteenlopende redenen behoefte hebben aan een luisterend oor. In verband met het coronavirus zijn er extra vrijwilligers ingezet. De Luisterlijn is dag en nacht 24/7 anoniem te bereiken via 0900 0767 (lokaal tarief).

Zilverlijn van het Ouderenfonds
De Zilverlijn van het Ouderenfonds is een speciale belservice voor ouderen. Deelnemers worden iedere week op een vast dagdeel gebeld door een van onze getrainde vrijwilligers. Vrijwilligers bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. Precies waar behoefte aan is. Meld u aan via:  088 - 344 2000.

Mantelzorgelijk
Mantelzorgelijk is een landelijk online platform dat geheel belangeloos wordt uitgevoerd. In verband met de coronacrisis is er een hulplijn geopend waar mantelzorgers terecht kunnen met hun vragen. De hulplijn is bereikbaar via: 088 505 4331.

Mantelzorglijn
Zorg  je voor een ander en heb je vragen? Wil je graag een advies over je persoonlijke situatie? Of heb je behoefte aan een luisterend oor? Bel de Mantelzorglijn via: 030 - 760 60 55.

Nederlands Jeugdinstituut
Informatie over het coronavirus en de invloed op opgroeien en opvoeden speciaal voor kinderen, jongeren, ouders, professionals en beleidmakers.

Pasopjegeld.nl
Hoe houd je in deze tijd je geldzaken gezond? Heb je daar zorgen of vragen over, dan kan de informatie van Pasopjegeld helpen.