Hulp nodig door coronavirus: Sociaal Team Eijsden-Margraten

Laatste update op: 15 maart 2021

De (wisselende) maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, raken ons allemaal. We zijn meer op onszelf aangewezen doordat dagelijkse structuur en hulpverlening deels wegvallen. Als u hierdoor problemen ervaart, neem dan contact op met het Sociaal Team van de gemeente.

Onze medewerkers bieden u een luisterend oor, informatie, advies en indien nodig ondersteuning. We zijn bereikbaar via telefoonnummer 043 458 8488 (maandag t/m donderdag van 8.30-12.00 uur en 13.00-17.00 uur, en vrijdag van 8.30-12.00 uur).

Naast het hulpaanbod van ons eigen Sociaal Team bieden wij u hieronder een overzicht van overige landelijke en lokale hulplijnen en initiatieven.

Rijksoverheid en RIVM

Aanvullende adviezen voor zelfstandig wonende ouderen
Voor zelfstandig wonende ouderen zijn een aantal aanvullende adviezen opgesteld behorend bij de verschillende risiconiveaus. Deze adviezen hebben als doel ouderen te ondersteunen zo goed mogelijk mee te blijven doen in de samenleving en tegelijkertijd besmetting met het coronavirus te voorkomen.

In thuisquarantaine door corona (Rijksoverheid)
Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Of als iemand in uw omgeving corona heeft. In die situatie is er hulp en steun voor u beschikbaar via Rijksoverheid en de gemeente.

Steunpunt coronazorgen (RIVM)
De (wisselende) maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, raken ons allemaal. Voor de één hebben de maatregelen grote gevolgen in het dagelijks leven, de ander raakt het minder. Bij steunpunt coronazorgen kun je terecht voor tips, meer informatie en verwijzingen naar andere organisaties die je verder kunnen helpen.

Lokale hulplijnen en initiatieven

Buurtplatform Mooi Mergelland
Mooi Mergelland is een digitaal buurtplatform voor inwoners van gemeente Eijsden-Margraten. In de rubriek 'Elkaar helpen' kun je je hulpvraag of aanbod kenbaar maken.

Centrum voor Jeugd en Gezin 043
CJG043 biedt handige tips en advies voor ouders om de sfeer in huis positief te houden.

Coronahulp in Limburg (PDF, 731.4 kB)
Het zijn onzekere tijden. Het coronavirus heeft nogal wat invloed op ons dagelijks leven. Maar wat als spanningen oplopen, als je je zorgen maakt over je buren, vrienden of andere mensen in je omgeving? Dan zijn er gelukkig een aantal telefoonnummers en apps om je te helpen.

Eckelraadse Vrouwen Activiteiten
​Hulp nodig? Er is iemand voor je! Vrouwenvereniging EVA verbindt inwoners in Eckelrade.

Home Start Heuvelland
Een luisterend oor nodig of advies over de opvoeding van je kind(eren)? Je kunt ook nu terecht voor opvoedondersteuning bij Trajekt Home-Start Heuvelland.

Mondriaan (voor geestelijke gezondheid)
De coronacrisis vraagt veel van ons allemaal, vooral ook flinke aanpassingen in ons gedrag. We realiseren ons dat er mensen zijn die zorgen, psychische klachten of ongewenste veranderingen in hun gedrag ervaren zoals gevoelens van eenzaamheid, stress, depressieve en/of angstklachten of agressief gedrag. De publieksinformatielijn is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur via 088-5067 202.

Stichting Vrijwillige Hulpdienst Margraten
Stichting Vrijwillige Hulpdienst staat klaar voor kwetsbaren en verbindt inwoners in Margraten. De stichting informeert bijvoorbeeld graag over de mogelijkheden voor een makkelijke warme maaltijd. Bel met Annie Blezer via 043-4581819. De stichting staat graag voor u klaar!

Landelijke hulplijnen en initiatieven

Algemene Bond voor Ouderen
De Algemene Bond voor Ouderen (ANBO) is 7 dagen per week van 09:00 tot 21:00 uur telefonisch bereikbaar via: 034-8466 666. De ANBO staat ouderen te woord of ze nu wél of geen lid zijn. Indien u vragen heeft, bij zorgen, voor advies of om gewoon even een praatje te maken. 

DigiHulplijn
Videobellen met familie, online bankieren of boodschappen bestellen? Het is fijn om digitaal mee te kunnen doen, maar het kan ook lastig zijn. Zeker als je op jezelf bent aangewezen en niet goed weet waar je moet beginnen. De DigiHulplijn is er om jou te helpen met al jouw vragen over je computer, laptop, smartphone en/of tablet. Het gratis telefoonnummer is elke werkdag bereikbaar van 09:00 – 17:00 uur. Bel: 0800-1508.

KBO
Seniorenorganisatie KBO PCOB staat klaar om ouderen een luisterend oor te bieden en antwoord te geven op mogelijke vragen. De medewerkers bieden u graag een luisterend oor. De Ouderen-Infolijn van KBO PCOB is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur via 030-3400 600.

Luisterlijn
Een luisterend oor nodig? Soms wil je praten over verdriet, zorgen of problemen, maar is het moeilijk om een luisterend oor te vinden bij iemand in je omgeving. Of je zoekt juist naar iemand die jou niet persoonlijk kent. Bij de Luisterlijn kun je dag en nacht anoniem terecht voor een goed gesprek. De Luisterlijn heeft een nieuw nummer! Bel 088 0767 000 (normaal tarief) of chat via www.deluisterlijn.nl.

Mantelzorgelijk
Mantelzorgelijk is een landelijk online platform dat geheel belangeloos wordt uitgevoerd. In verband met de coronacrisis is er een hulplijn geopend waar mantelzorgers terecht kunnen met hun vragen. De hulplijn is bereikbaar via: 088 505 4331.

Mantelzorglijn
Zorg  je voor een ander en heb je vragen? Wil je graag een advies over je persoonlijke situatie? Of heb je behoefte aan een luisterend oor? Bel de Mantelzorglijn via: 030 - 760 60 55.

Nederlands Jeugdinstituut
Informatie over het coronavirus en de invloed op opgroeien en opvoeden speciaal voor kinderen, jongeren, ouders, professionals en beleidmakers.

Pasopjegeld.nl
Hoe houd je in deze tijd je geldzaken gezond? Heb je daar zorgen of vragen over, dan kan de informatie van Pasopjegeld helpen.

Pharos
Begrijpelijke en up-to-date informatie over het coronavirus in verschillende buitenlandse talen (o.a. Arabisch, Chinees, Engels, Pools en Turks). 

Rode Kruis
Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn via 070-4455 888. Dit nummer is van maandag t/m zondag bereikbaar van 9:00 tot 21:00 uur.

WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen
De Rode Kruis Hulplijn is nu ook bereikbaar voor mensen die geen Nederlands spreken. Hebben zij een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten vanwege het coronavirus, dan kunnen ze terecht bij speciale WhatsApp-nummers.

Zilverlijn van het Ouderenfonds
De Zilverlijn van het Ouderenfonds is een speciale belservice voor ouderen. Deelnemers worden iedere week op een vast dagdeel gebeld door een van onze getrainde vrijwilligers. Vrijwilligers bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. Precies waar behoefte aan is. Meld u aan via:  088 - 344 2000.