Dialect

Ga terug

“Plat kalle, dao liers de get van!”

Gemeente Eijsden-Margraten start Campagne Dialect: KAL PLAT

Op 8 september jl. vond de aftrap plaats van ‘Kal Plat’, de campagne dialect- en taalontwikkeling van de gemeente Eijsden-Margraten. Armand Opreij, wethouder cultureel erfgoed, trapte de campagne officieel af met de onthulling van de poster die herkenbaar wordt ingezet bij de activiteiten van de campagne. Wethouder Opreij geeft aan dat de gemeente Eijsden-Margraten dialect beschouwt als onderdeel van de identiteit van de gemeenschap. De gemeente wil meer doen met dialect, en heeft daarom de campagne ‘Kal Plat’ ontwikkeld. Onder de noemer van deze campagne worden verschillende activiteiten ontwikkeld, waarbij dialect spreken onder de aandacht wordt gebracht. Volgens wethouder Opreij is het doel van ‘Kal Plat’ om meer bewustwording te creeren over het positieve effect van het gebruik van dialect. Zonder daarbij het dialect aan iemand te willen opleggen. Ambitie van de gemeente met de campagne is juist om aan te tonen dat het spreken van Nederlands en het dialect prima samen gaan.

  • Presentatie Professor dr. Leonie Cornips (verbonden aan het Meertens Instituut en bijzonder  hoogleraar taalcultuur bij de Universiteit Maastricht) : presentatie in bijlage (PDF, 620.7 kB)
  • Presentatie van Gino Morillo Morales (studentonderzoeker, op dit moment bezig met onderzoek naar dialect gebruik op peuterspeelzalen in Eijsden-Margraten): presentatie in bijlage (PPTX, 657.1 kB)

Activiteiten

Kinderliedjes in het dialect

Bij kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar wordt de taalbasis gelegd. Wanneer er in die periode dialect wordt gebruikt, blijft dit de rest van hun leven zo. Op peuterspeelzalen worden veel liedjes gezongen die de vaste “ceremonies” aankondigen of ondersteunen. Op dit moment worden hier Nederlandstalige liedjes en soms ook Engelstalige liedjes voor gebruikt. In het kader van de campagne ‘Kal Plat’ wordt voor peuterspeelzalen een aantal liedjes, in het dialect, verzameld die gebruikt kunnen worden bij de vaste ceremonies. Hierbij wordt gebruik gemaakt van:
-        bestaande liedjes in het dialect;
-        Nederlandstalige liedjes die worden vertaald in het dialect;
-        speciaal voor dit project geschreven liedjes.
Tekst, partituur, instrumentale versie en gezongen versie van deze liedjes worden vervolgens aangeboden aan de peuterspeelzalen in deze gemeente.

De kinderliedjes zijn in het dialect vertaald door Ton Custers van Hastijns en  ingezongen door Edith Rutten in samenwerking met Stichting Spelenderwijs en de aangesloten peuterspeelzalen.
Klik hier voor de kinderliedjes

Klik hier voor het vakantieboek

Dialect Web App voor het Eèsjdes (Eijsdens) en Mestreechs (Maastrichts)

Kal Plat greujt!
(dialect spreken groeit)

Met de dialectcampagne ‘Kal Plat’ wil gemeente Eijsden-Margraten meer bewustwording creëren over het wetenschappelijk bewezen positieve effect van het gebruik van dialect. Kinderen die van jongs af aan in het dialect en Nederlands (of andere taalcombinaties) opgroeien hebben daar later profijt van. Meertalige kinderen hebben in hun talige en cognitieve ontwikkeling een voorsprong vergeleken met eentalige Nederlandstalige kinderen.
Bij kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar wordt de taalbasis gelegd. Wanneer er in die periode dialect wordt gebruikt, blijft dit voor de rest van hun leven zo. Wethouder Armand Opreij: ‘We richten ons daarom bewust op de doelgroep ouders met jonge kinderen. Zo ontstond het idee om alle baby’s die in 2017 geboren worden en in onze gemeente wonen een rompertje met daarop ‘Kal plat mit mich’ cadeau te doen’.


Kinderen die in 2017 geboren krijgen  het rompertje ‘Kal plat mit mich’ thuis gestuurd.

Overige informatie