Hondenbeleid

Puppy

Onze trouwe viervoeter, we zijn er maar wat blij mee. Heerlijk wandelen en lekker buiten zijn. We genieten van het landschap en de natuur. Samen met de mensen die hier wonen en leven. In harmonie met elkaar. Daarom zijn er spelregels over het uitlaten van uw hond.

Als algemene regel geldt dat uw hond binnen de bebouwde kom aangelijnd is en dat u de hondenpoep opruimt.  Een uitzondering hierop vormen de hondenlosloopgebieden. In deze gebieden is het toegestaan om uw hond los te laten lopen. De hondenpoep wel graag opruimen. Dit kan in de op het terrein geplaatste afvalbakken.

Buiten de bebouwde kom mag uw viervoeter loslopen en is het toegestaan om de hondenpoep in de berm direct langs de openbare weg te laten liggen.

Een uitzondering hierop vormen de natuurgebieden en in sommige gevallen de wandelpaden die aansluiten op deze natuurgebieden. In de natuurgebieden doet u dus de hond aanlijnen en de hondenpoep opruimen. Op die manier worden zowel het kwetsbare landschap als de in het wild levende dieren beschermd.

U kunt de natuurgebieden en wandelpaden herkennen aan de bordjes met onderstaand logo.

Geen honden in de wei

Honden horen niet op particuliere terreinen waaronder ook weilanden. Honden verstoren het vee. Daarnaast kan hondenpoep gevaarlijk zijn voor de dieren die ermee in aanraking komen.

Honden spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van Neospora-infecties over runderen. De parasiet Neospora caninum geldt wereldwijd als een belangrijke veroorzaker van abortus onder runderen, waarbij de vrucht in de baarmoeder wordt afgestoten. De hond wordt er zelf niet ziek van, maar brengt het wel via zijn ontlasting over op rundvee zoals koeien. 

Overzicht spelregels

De belangrijkste regels en de aangewezen natuurgebieden/wandelpaden en losloopgebieden staan ook aangegeven in onderstaande folder. U kunt de folder ook afhalen aan de balie van het gemeentehuis in Margraten en bij het Servicecentrum in Eijsden. 

Folder met regels en aangewezen natuurgebieden/wandelpaden en losloopgebieden  (PDF, 5.7 MB)

Overzicht van uitlaatplekken en bijbehorende regels (PDF, 3.0 MB)

* De regels gelden niet voor honden met een speciale functie zoals blindengeleidehonden en hulphonden. 

Honden aan- of afmelden

Voor het aan-of afmelden van uw hond(en) kunt u terecht bij de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen Limburg (BsGW) via  bsgw.nl .