Toestemmingsverklaring

Bij de aanvraag van een paspoort voor een minderjarige (tot 18 jaar) en bij de aanvraag van een Nederlandse Identiteitskaart voor een kind (tot 12 jaar) dient een toestemmingsverklaring overlegd te worden van de ouder(s)/gezaghebber(s).

Online formulier

U kunt deze toestemming bij voorkeur snel en eenvoudig online regelen door middel van uw DigiD. Dit kan via onderstaande knop Direct regelen

Let op: als er meer dan één wettelijke vertegenwoordiger is voor het kind, dan moeten deze allemaal afzonderlijk het online formulier doorlopen en individueel inloggen met hun DigiD.

Voorbeeld: het kind heeft twee ouders. Iedere ouder klikt apart op de knop 'Direct regelen', logt met hun eigen DigiD-account in en doorloopt het online formulier. Uiteindelijk ontvangt de gemeente dan twee ingediende toestemmingsverklaringen.
U ontvangt hiervan een bevestigingsmail die u niet hoeft mee te nemen naar de balieafspraak.

We kunnen geen paspoort of Nederlands identiteitskaart aanvraag starten zonder dat alle wettelijk vertegenwoordigers toestemming hebben gegeven.

Direct regelen

Papieren formulier

Indien u de toestemmingsverklaring onverhoopt niet online kunt regelen is het ook mogelijk de toestemmingsverklaring te geven via een papieren formulier. Lees na het downloaden van het formulier de eerste pagina van het formulier goed door zodat er geen vertraging optreedt bij de verwerking. Meet van tevoren de lengte van uw kind op. Dat bespaart tijd aan de balie.
De voorkeur verdient het echter de toestemming op voorhand online te regelen, zoals hierboven omschreven.

Let op:
Neem een (kopie) paspoort of de identiteitskaart van de toestemmingsverlener(s) mee zodat wij de handtekeningen kunnen vergelijken!
 

U kunt de toestemmingsverklaring hier downloaden. (PDF, 163.2 kB)