Vergunningsvrij bouwen / vooroverleg

U kunt via de gratis vergunningcheck op het Omgevingsloket controleren of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Komt uw bouwactiviteit niet voor, of wijkt u van de voorwaarden af zoals genoemd in de vergunningcheck? Dan is er waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. In sommige gevallen is de uitkomst van deze check afhankelijk of uw activiteit past binnen het bestemmingsplan.

Het product vooroverleg kunt u ook gebruiken om door de gemeente te laten beoordelen of uw initiatief haalbaar is, als het resultaat van de vergunningscheck ‘vergunningsplichtig’ is.

U heeft de vergunningcheck gedaan, maar twijfelt of u een omgevingsvergunning nodig heeft? Vraag dan de gemeente om dit te beoordelen middels een vooroverleg omgevingsvergunning. Dit vooroverleg kunt u aanvragen via het Omgevingsloket  door op de knop ‘vooroverleg’ te klikken. U kunt in het aanvraagformulier aangeven wat uw specifieke verzoek is. Via de pagina checklijsten indieningsvereisten kunt u raadplegen welke documenten u bij het vooroverleg moet aanleveren.

Prijs

De legeskosten voor alleen een toets vergunningsvrij bouwen, bedragen € 100,-. Wanneer blijkt dat er een vergunningplicht geldt, kunt u ervoor kiezen om het vooroverleg voort te zetten ter toetsing aan het bestemmingsplan of aan redelijke eisen van welstand. Wanneer dit van toepassing is, worden de legeskosten verhoogd van € 100,- naar € 275,-. Voor het beoordelen van een vooroverleg ter beoordeling welstand, gelden extra legeskosten van € 156,80 per behandeling door de dorpsbouwmeester. Op deze pagina wordt uitgelegd wat welstand precies inhoudt.