Aanleg glasvezel

We zijn veel online, steeds meer diensten gaan digitaal en we werken vaker thuis. Een snelle en betrouwbare internetverbinding is daarom onmisbaar. De bestaande verbindingen kunnen de gewenste snelheden, capaciteit en kwaliteit niet altijd leveren. Glasvezel kan deze toenemende vraag wel aan.

We vinden het als gemeente belangrijk dat alle inwoners de mogelijkheid krijgen voor snel internet. Echter, de internetmarkt is een geprivatiseerde vrije markt. Dit betekent dat het initiatief voor de aanleg van glasvezel bij marktpartijen in de telecommunicatiesector ligt. De gemeente heeft hier dus géén invloed op. Maar we juichen initiatieven om te komen tot een glasvezelnetwerk van harte toe.

In de gemeente Eijsden-Margraten heeft glasvezelbedrijf DELTA Fiber Netwerk in het voorjaar van 2022 campagne gevoerd om zoveel mogelijk inwoners voor glasvezel te enthousiasmeren. Medio 2022 liet het bedrijf weten dat voldoende aanmeldingen waren om in de hele gemeente Eijsden-Margraten glasvezel aan te leggen. In de kernen en in het buitengebied. De verwachting is dat de aanleg start in het derde kwartaal van 2022. De verwachtte doorlooptijd van het gehele project is ongeveer 2 jaar.

De aanleg van een glasvezelnetwerk betekent overigens niet dat ieder huis ongevraagd een glasvezelaansluiting krijgt. Alleen huishoudens die zich daarvoor aangemeld hebben worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Meer informatie leest u op de website van DELTA Fiber Netwerk.

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een hele snelle internetverbinding. Het is een zelfstandig open netwerk. Hierdoor is glasvezelinternet zeer stabiel en minder storingsgevoelig. U haalt er altijd de beloofde internetsnelheid mee. Iedereen heeft zijn eigen verbinding: de snelheid wordt niet lager als anderen ook aan het internetten zijn.

Waarom glasvezel?

Digitalisering zal de komende decennia de wereld verder gaan veranderen. Het zal een grote impact hebben op alle sectoren binnen onze samenleving. Er is een enorme toename van internetactiviteiten en dataverkeer door bijvoorbeeld het gebruik van social media, gamen, televisiekijken en online winkelen. Ook werken we steeds vaker vanuit huis. Het internet is in korte tijd uitgegroeid tot de belangrijkste bron van informatie, communicatie en entertainment. Zowel zakelijk als privé is een snelle en betrouwbare internetverbinding inmiddels een basisbehoefte.

Er worden ook steeds hogere eisen aan de beeldkwaliteit van bijvoorbeeld online televisiekijken, streamen en video vergaderen gesteld. De bestaande verbindingen kunnen de gewenste snelheden en capaciteit niet altijd leveren. Glasvezel kan deze toenemende vraag wel aan. De gemeente is blij met partijen die glasvezel aanleggen en glasvezelinternet aanbieden. Met een hoogwaardig glasvezelnetwerk zijn we voorbereid op de toekomst.

Wat is de rol van de gemeente?

De internetmarkt (dus ook voor glasvezel) in Nederland is een vrije markt. Dit in tegenstelling tot de nutsvoorzieningen (water, gas en elektriciteit). Dit betekent dat het initiatief voor de aanleg van glasvezel bij marktpartijen in de telecommunicatiesector ligt. Er is nadrukkelijke geen sprake van een gemeentelijke project en de gemeente is ook geen opdrachtgever. De gemeente legt zelf geen glasvezel aan. Wij zijn dus afhankelijk van de telecompartijen die dit aanleggen en aanbieden. Iedereen mag een campagne starten en telecomkabels in de grond leggen.

De gemeente juicht initiatieven om te komen tot een glasvezelnetwerk van harte toe, maar draagt financieel niet bij. Sterker nog, het is verboden dat de overheid, dus ook de gemeente Eijsden-Margraten, investeert in een glasvezelnetwerk. De gemeente koopt dus niets, hoeft zelf ook niet mee te investeren, geen (openbare) aanbesteding te houden en blijft daarmee ook ver weg van staatsteun (het bevoordelen van één marktpartij). De gemeente verleent alleen het benodigde instemmingsbesluit om in gemeentegrond te mogen graven. Bij het verlenen van het instemmingsbesluit wordt samen met DELTA Fiber Nederland gekeken naar de planning en ligging van het glasvezelnetwerk. Ook wordt er samen gekeken naar de meest ideale locatie van de zes wijkkasten die geplaatst moeten worden.

Telecommunicatiebedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het informeren en enthousiasmeren van inwoners voor de aanleg van een glasvezelnetwerk.

POP locaties

Voor de aanleg van het glasvezelnetwerk moeten er binnen onze gemeente zes wijkkasten (POP′s) geplaatst worden. De afmeting van een POP is 4,5m x 2,5m x 2,62m (LxBxH, zie deze datasheet) (PDF, 229.3 kB). Voor het plaatsen van deze kasten is geen omgevingsvergunning nodig.

Vanwege de  omvang van de POP′s hebben we met Delta Fiber Netwerk gezocht naar locaties die niet direct binnen het zicht van woningen vallen. Ook is er rekening gehouden met locaties die gemeentelijk eigendom zijn en waar de kasten enigszins landschappelijk in te passen zijn. Daarnaast moet de kast altijd vrij toegankelijk zijn, dus niet achter hekwerk/ poort en bij voorkeur langs de openbare weg.


Zodra de definitieve locaties bekend zijn zullen we deze toevoegen.

Contactgegevens DELTA Fiber Netwerk

Heeft u vragen over een glasvezelverbinding, dan kunt u contact opnemen met DELTA Fiber Netwerk. 

Contactgegevens Delta Fiber Nederland:
Postbus 4033
3102GA Schiedam

www.deltanetwerk.nl 
Klantenservice 088-7585800