Stichting Vrijwillige Hulpdienst Eijsden-Margraten (SVH)

Wij maken uw leven makkelijker en gezelliger

In Eijsden-Margraten steken vele zorgvrijwilligers regelmatig de handen uit de mouwen om het leven van ouderen en andere kwetsbare buurtgenoten leuker, makkelijker en minder eenzaam te maken. Ze runnen bijvoorbeeld de elf ‘hoeskoamers’ in de gemeente en zijn betrokken bij de ontwikkeling van het fysieke taalcafé. Maar ze komen ook bij u thuis voor een klein klusje, een spelletje of een kop koffie. Deze ‘informele zorg’ wordt gecoördineerd door de Stichting Vrijwillige Hulpdienst Eijsden-Margraten, in samenwerking met een opbouwwerker vanuit Stichting Trajekt. Als Stichting onderhouden we de contacten met de gemeente Eijsden-Margraten, die dit soort vrijwilligersinitiatieven ondersteunt. Wij regelen alles zo goed mogelijk voor onze zorgvrijwilligers, en natuurlijk ook voor u. Dus: heeft u behoefte aan een helpende hand of wat meer gezelligheid in uw leven? Laat het ons weten!

Wees welkom in de ‘hoeskoamer’

Een hoeskoamer (huiskamer) is een ruimte die de sfeer van een huiskamer uitstraalt. Mensen, veelal ouderen, kunnen elkaar in een huiselijke sfeer ontmoeten en het samen gezellig hebben. Eijsden-Margraten telt op dit moment elf huiskamers die gerund worden door onze vrijwilligers. Daar organiseren we allerlei activiteiten, zoals kienen, rummikub, bloemschikken of een Sinterklaasmiddag.

In de huiskamers vinden allerlei activiteiten plaats. Zoals een gezellig potje kienen.

Daarnaast kunnen bezoekers regelmatig aanschuiven bij de gezellige eettafels en zo samen genieten van een lekkere maaltijd. Maar u kunt ook een potje kaarten, muziek luisteren, handwerken of verhalen vertellen met de andere bezoekers. De basis van alle activiteiten is dat we altijd oog en oor voor elkaar hebben. Zodat iedereen zich thuis voelt.

Wie liever wat actiever bezig is in de buitenlucht, kan in Oost-Maarland jeu de boules spelen.

Als u behoefte heeft aan ontmoeting en een gezellige middag, dan kunt u zich aanmelden bij een huiskamer. U bent van harte welkom.  Er is vast een huiskamer bij u in de buurt. Kom gerust een keer binnen om een kopje koffie te drinken. Dan ontdekt u vanzelf of het iets voor u is. 

Een trouwe bezoeker: “Mijn week begint op donderdag want dan kan ik naar de huiskamer.”

De vrijwilligers zorgen ervoor dat iedereen zich thuis voelt in de hoeskoamer.

Overzicht huiskamers in Eijsden-Margraten

 • Huiskamer Cadier en Keer -  Basisschool de Keerkring,  Groenstraat 17, 6267 EM, Cadier en Keer. Open: maandag en woensdag van 13.30 tot 16.30 uur. Contactpersoon Annelies Hermsen, e-mail: annelieshermsen@ziggo.nl.
   
 • Huiskamer Eijsden - Sociaal Centrum Eijsden, Prins Hendrikstraat 21, 6245 ED Eijsden. Open: woensdag en vrijdag van 14.00 tot 16.30 uur. Contactpersoon Jef Plilippens, e-mail: ja.philippens@gmail.com.
   
 • Huiskamer Margraten -  'La belle Fleur' ’t Hoes van Mergraote, Schinkepoort 69, 6269 DZ, Margraten. Open: maandag, dinsdag en donderdag van 13.30 tot 16.00 uur. Donderdagochtend van 09.45 tot 10.45 uur: Beter Bewegen.Contactpersoon Maria Peek-Lemmerlijn, e-mail:hcpeek@home.nl en Annie Blezer, e-mail: annieblezer@kpn.nl.
   
 • Huiskamer St. Geertruid -  Basisschool St. Gertrudis, Schoolstraat 28, 6265 AS, Sint Geertruid. Open: donderdag van 14.00 tot 16.00 uur. Contactpersoon Tiny Pittie, e-mail: tpittie@home.nl en Christa Simons, e-mail: simons.christa@gmail.com.
   
 • Huiskamer Mesch -  Café ’t Piepke, Kerkplein 22, 6245 KH, Eijsden. Open: donderdag van 13.30 tot 17.00 uur. Contactpersoon Rini Lippertz-Fransen, e-mail: j.lippertz.2@wxs.nl.
   
 • Huiskamer Gronsveld -  Kerkplein 7, 6247 CM Gronsveld. Open: maandag en woensdag van 13.30 tot 16.00 uur. Contactpersoon Marjo Herben, e-mail: marjo.herben7@gmail.com en Angelique Meertens, e-mail: meertens-wassenaar@ziggo.nl.
   
 • Huiskamer Oost Maarland -  Kantine Oranje Boys, Kerkeweg, 6245 Eijsden. Open: maandag van 13.30 tot 16.00 uur. Contactpersoon Marie-Elise Geron, e-mail: marie-elise.geron@live.nl.
   
 • Huiskamer Noorbeek -  Dorpsstraat 4 La Maison Village. Open: elke woensdag van 14:00 tot 16:00 uur. Contactpersoon Ilona van Dorp-Jahae, e-mail: vandorp-jahae@ziggo.nl.
   
 • Huiskamer Banholt -  gemeenschapshuis ’t Patronaat, Bredeweg 3 Banholt. Open maandag en donderdag van 14.00 tot 16.30 uur. Contactpersoon Annelies Rademakers, e-mail: pjmrademakers@ziggo.nl.
   
 • Huiskamer Bemelen - het parochiehuis of gemeenschapshuis Oude Akerstraat 52 Bemelen. Open: elke 2e en 4e week van de maand (locatie wisselt). Contactpersoon Francine Troisfontaine, e-mail: francine.troisfontaine@home.nl  en Mariëlle Urlings, e-mail: urlingsmarielle@gmail.com
   
 • Huiskamer Mheer - clubhuis tennisvereniging, Gelimmet 34, 6261 Ph Mheer. Open: twee keer per maand op maandag van 14.00 tot 16.00 uur. Contactpersoon Marij van Gerven, e-mail: marijvangerven@hotmail.com.

Algemene informatie

Coördinatie van de huiskamerprojecten, informele zorg: Hettie Mellink, Stichting Trajekt Opbouwwerk gemeente Eijsden-Margraten, e-mail: hettiemellink@trajekt.nl.

Hulp bij beeldbellen

Onze vrijwilligers helpen u graag om het leven leuker te maken. Zo hebben we in samenwerking met de Heuvellandbibliotheken tijdens de lockdowns heel wat ouderen geleerd hoe ze met hun familie of vrienden konden beeldbellen. Kleine moeite, héél groot plezier! Ook nu het leven gelukkig weer wat normaler wordt, helpen we u graag om uw digitale vaardigheden te verbeteren. 

 

Informele Zorg

Onder de paraplu van onze Stichting Vrijwillige Hulpdienst Eijsden-Margraten leveren diverse vrijwilligers informele buurtzorg. Woont u zelfstandig en heeft u af en toe behoefte aan wat ondersteuning, dan kunt u contact opnemen met onderstaande telefoonnummers. De contactpersoon kijkt of er een vrijwilliger bij u in de buurt beschikbaar is, bijvoorbeeld om:

 • samen een stukje te wandelen,
 • met u mee te gaan naar de dokter, het ziekenhuis, de winkel of de kerk,
 • een klein klusje in huis of tuin te doen,
 • een formulier voor u in te vullen,
 • uw hond uit te laten,
 • u wegwijs te maken op de tablet, computer of smartphone,
 • u voor te lezen of samen wat te handwerken,
 • of gewoon gezellig een kop koffie met u te drinken en even bij te praten.

Taalcafé

Een taalcafé is een plek voor iedereen die op een informele manier de Nederlandse taal wil leren of verbeteren. Het taalcafé is bedoeld voor statushouders en voor Nederlandse laaggeletterden. Deelnemers gaan met hun vrijwillige ‘taalmaatje’ in gesprek in een informele setting. Tijdens deze gesprekken ontwikkelen de deelnemers al doende hun taalvaardigheid.
Stichting Vrijwillige Hulpdienst Eijsden-Margraten werkt hard aan de opstart van een fysiek taalcafé in het Sociaal Centrum Eijsden. Heeft u affiniteit met de Nederlandse taal en vindt u het leuk om als taalmaatje uw steentje bij te dragen? Neem dan contact op via buurtcoach@eijsden-margraten.nl. Wij kunnen uw hulp goed gebruiken.

Tips over maaltijdvoorziening

Tot voor kort verzorgden onze vrijwilligers ook de maaltijdservice Tafeltje-dek-je. Maar daar zijn we mee gestopt. Er zijn allerlei aanbieders op de markt die tegen een goede prijs prima kwaliteit leveren. We denken graag met u mee over een alternatief dat bij u past en laten u zien hoe u gemakkelijk zelf uw maaltijden kunt bestellen. Bel voor meer informatie met Annie Blezer: 043 458 1819. Onze vrijwilligers staan graag voor u klaar!
 

Jaarlijkse studiedag voor vrijwilligers

Voor al onze vrijwilligers organiseren we elk jaar in oktober een gezellige en leerzame studiedag rond een bepaald thema. U leert de andere vrijwilligers wat beter kennen, wisselt kennis met elkaar uit en helpt nieuwe vrijwilligers op weg. 

Contact met Stichting Vrijwillige Hulpdienst

Met algemene vragen over de Stichting Vrijwillige Hulpdienst kunt u terecht bij voorzitter Jean Demollin: 043 457 1464.
De huiskamerprojecten en de informele zorg wordt ondersteund door Hettie Mellink, opbouwwerker in gemeente Eijsden-Margraten voor Stichting Trajekt: 06-57698146.

De locaties en contactgegevens van de huiskamers vindt u op de website van de gemeente: www.eijsden-margraten.nl. Wilt u een keer gaan kijken in een huiskamer bij u in de buurt? Dan kunt u zich aanmelden bij de contactpersoon van die huiskamer.

Wilt u gebruik maken van onze Informele Zorg en woont u in Eijsden, Mariadorp, Oost-Maarland, Mesch, Margraten, Scheulder, Mheer of Sint Geertruid? Bel dan de contactpersoon in uw dorp op onderstaand nummer.

• Eijsden, Mariadorp, Oost-Maarland en Mesch: 06-2071 8147.
• Margraten en Scheulder: 043 458 1471 of 043 458 1819.
• Mheer: 06-2543 5317.
• Sint Geertruid: 06-1513 3405.

In de andere kernen hebben we helaas nog geen Informele Zorg opgezet. Maar als het aan ons ligt, komt daar snel verandering in. Want ook in de kernen Bemelen, Banholt, Cadier en Keer, Eckelrade, Gronsveld, Noorbeek en Rijckholt wonen ouderen die wat extra hulp kunnen gebruiken. Vindt u het fijn om uw buurtgenoten te helpen? Neem dan contact op met Hettie Mellink. Woont u in één van de kernen waar we wel al Informele Zorg leveren, neem dan contact op met de contactpersoon bij u in de buurt, via de bovenstaande nummers.

Vrijwilligers gezocht

Onze Stichting draait volledig op vrijwilligers. Ze zijn absoluut onbetaalbaar in het leven van hun oudere of kwetsbare buurtgenoten. Vrijwilligers zijn hard nodig en daarom doen wij een oproep aan iedereen die een bijdrage wil leveren. Heeft u wat tijd over en vindt u het leuk om in een huiskamer, in het taalcafé of bij mensen thuis zinvol bezig te zijn? Neem dan contact met ons op. U bent van harte welkom! Eventuele onkosten worden vergoed. Vrijwilligerswerk is niet alleen leuk en afwisselend, maar ook ontzettend dankbaar. U levert een waardevolle bijdrage aan het leven van een ander. Dat wilt u toch ook?