Viering bevrijding Nederland start in Eijsden-Margraten

Donderdag 6 juni 2019

In de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding van Nederland gaat de gemeente Eijsden- Margraten voorop. Doorgeven van vrijheid is het motto. Om de bevrijding te herdenken en te vieren is door inwoners, verenigingen, partners en de gemeente een indrukwekkend bevrijdingsprogramma samengesteld. Een van de hoogtepunten is de openingsceremonie in Mesch op 12 september, precies 75 jaar na de start van de bevrijding.

Op 12 september 1944 steken de eerste geallieerde soldaten in Mesch de Belgisch-Nederlandse grens over. Vanuit Mesch verdrijven hoop en opluchting vier jaar angst en onderdrukking. Het duurt nog tot mei 1945 voordat uiteindelijk heel Nederland is bevrijd. De start van de bevrijding in Mesch en de aanwezigheid van de Amerikaanse begraafplaats in Margraten (waarvan alle graven door lokale inwoners geadopteerd zijn) zorgen voor een sterk gevoel van betrokkenheid bij het thema vrijheid. De gemeenschap viert 75 jaar bevrijding dan ook met een rijk programma aan activiteiten, voor jong en oud. Vrijheid is tenslotte van ons allemaal. Burgemeester Akkermans: ‘Ik vind het prachtig om te zien dat er onder inwoners warme en verrassende initiatieven zijn ontstaan om onze vrijheid te vieren en om onze bevrijders te eren en herinneren. Dat maakt me dankbaar en trots. Het programma stimuleert onderlinge ontmoeting en inspireert om vanuit verschillende invalshoeken over het thema vrijheid na te denken. Het bewijst dat vrijheid onderdeel uitmaakt van het dna van deze gemeente.’ 

September Liberationmaand
Gemeente, inwoners en partners zitten midden in de voorbereidingen van een hele maand september met volop Liberation activiteiten. Het rijke programma richt zich op eigen inwoners, bezoekers, nieuwkomers in onze gemeente. De ruim 8.000 adoptanten van de Amerikaanse begraafplaats worden beschouwd als eregast.  Enkele hoogtepunten zijn de openingsceremonie in Mesch in samenwerking met de provincie Limburg en de gemeente Maastricht op 12 september en het Liberation concert in Margraten op 15 september. Maar liefst 14 Liberation activiteiten worden ontwikkeld door verenigingen en stichtingen uit Eijsden-Margraten. Deze activiteiten variëren van concerten tot bevrijdingsroutes, van onthullingen tot workshops en van kunstmanifestaties tot debatten over vrijheid.

Publiekscampagne
Begin juli start de gemeentelijke publiekscampagne ’75 jaar Liberation’, die vooral gericht is op de promotie van het rijke Liberation programma. Een website met verhalen en podcasts vormt het hart van de campagne. Op www.75jaarliberation.nl kunnen inwoners onder meer hun verhalen en beelden delen. Op diverse plekken langs de Bevrijdings-fietsroute worden fruitkisten ingezet om de lokale verhalen over oorlog, vrede, bevrijding of vrijheid te delen. En naast artikelen in magazines en kranten wordt tevens een Eijsden-Margraten bevrijdingsboek uitgegeven. Begin juli gaat de publiekscampagne van start met een feestelijke bijeenkomst.

Betrokkenheid medewerkers gemeente
De betrokkenheid bij het thema 75 jaar bevrijding reikt tot in het gemeentehuis. Zo ruilen medewerkers hun zomerbarbecue in voor een deelname aan een van de drie excursies naar Hürtgenwald, Bastogne en Normandië in juni en juli. Drie historische locaties met elk een belangrijke rol in de bevrijding van Noord-West Europa.

Bekijk hier het volledige programma (PDF, 202.8 kB).