Nieuw: Kunst-O-Maat in Eijsden

Maandag 6 december 2021

Onze gemeente is een nieuw initiatief rijker. Op 29 november is in de PLUS supermarkt in Eijsden een Kunst-O-Maat onthuld. Op deze toegankelijke manier brengen we kunst en cultuur dichtbij inwoners. Wethouder Gerry Jacobs vertelt ons meer:

Wat is een Kunst-O-Maat?

“De Kunst-O-Maat is een omgebouwde en verfraaide sigarettenautomaat. Deze biedt nu een collectie van kleine, unieke kunstwerkjes. Deelnemende kunstenaars wonen/werken in de gemeente, of hebben de omgeving als inspiratiebron gebruikt. De kunstwerkjes ‘vertellen’ dus verhalen over onze streek.”

Welke kunstenaars doen mee?

“De eerste acht kunstenaars zijn Annelie Pieters-Wolfs (keramiek), Indra Moonen (fotografie), Stan Spauwen (schilderkunst), Jolanda Loomans (sieraden), Yvette Jongen (keramiek), Nicole Mulkens (3D print), Jan Custers (fotografie), Desiree Conraads (recycle art). Hierna komen andere kunstenaars aan bod. Zo is er altijd een gevarieerd aanbod dat zal zorgen voor een bijzondere kennismaking met lokale kunst.”

Wat zijn de prijzen?

“De prijs is symbolisch: voor 2 munten van 2 euro ben je de eigenaar van een kunstwerkje. Welk werkje dit is blijft een verrassing. Ik ga in ieder geval 2 euro stukken verzamelen, zodat ik ze alle acht kan kopen!”

Deelnemende kunstenaars

Informatie over de acht deelnemende kunstenaars en kunstwerkjes leest u hieronder.

Desirée Conraads

Titel kunstwerkje: ‘De fruitboom’
Techniek: Hergebruikt gesoldeerd gepatineerd koper
www.ozoapart.nl

In dit landschap staat de fruitboom centraal. Hij staat voor vergroening en biodiversiteit. Fruitbomen en hun vruchten zijn een herkenbaar beeld in de omgeving van Eijsden-Margraten. Een duurzaam
landschap. De boom is gevormd van een oude elektriciteitsdraad. Gesoldeerd op een hergebruikt koperen plaatje. Om meer contrast te krijgen is het koper gedeeltelijk gepatineerd. Desirées werk is verbonden met belangrijke thema’s binnen de gemeente zoals duurzaamheid en landschap.

Jan Custers

Titel kunstwerkje: ‘Savelsbos bij Moerslag’
Techniek: Camera: Nikon Z50.
Lens: Helios 44-2. Print op Canon Glossy Extra II
Facebookpagina

“Ik heb 8 jaren heen en weer gefietst tussen Eijsden en Margraten waarbij het landschap steeds weer indrukwekkend op mij overkwam. Nu eens niet gefotografeerd vanaf mijn fiets maar tijdens een van de vele wandelingen door dit mooie Zuid-Limburgse landschap. De gemeente Eijsden-Margraten en het heuvellandschap. Zooo onlosmakelijk met elkaar verbonden!”

Yvette Jongen

Titel kunstwerkje: #eenstripvanporselein
Techniek: Afgietsel in porselein
www.loods0.nl

Verpakkingsmateriaal-ontwerpen. Goed over nagedacht. Vorm en functie. Vaak geniaal vormgegeven, maar in een handomdraai weggegooid. Logisch, want het betreft recyclewaar. Ik gun de onbekende ontwerpers echter een eerbetoon en heb ze vereeuwigd in porselein. Zo ook de doordruk-pillenstrips. Ze verwijzen naar discussies over farmaceutische bewegingen in een pandemie, maar ook naar de vanzelfsprekendheid van functionele ontwerpen binnen wegwerpmateriaal. Vereeuwigd. Van recycle bin naar onverwoestbaar porselein.

Jolanda Loomans

Titel kunstwerkje: ‘Pin up your life’
Techniek: Leerbewerking (stanswerk)
www.lisalapelle.com

Deze pin is met liefde met de hand gemaakt door Jolanda Loomans van sieradenlabel Lisa la Pelle in Noorbeek. “De pins staan voor zorgzaamheid en liefde voor onszelf en anderen. Met de natuur en prachtige omgeving waarin we wonen als inspiratiebron. Draag de pin met trots, laten we liefdevol zijn voor elkaar en de omgeving waarin we wonen koesteren.”

Indra Moonen

Titel kunstwerkje: ‘Memento Mori’
Techniek: Gyclee-print op Ilford Fineart Textured Silk
www.contrastique.com

“Zelfs de vastgelegde herinneringen vervagen met de tijd. Deze onvermijdelijke vergankelijkheid bezit een gevoel van schoonheid, evenzo het verdriet waar het mee gepaard kan gaan. Een memento mori. Voorwaar, elk einde kent ook een nieuw begin. Een gedachte die mij, door de tijd heen, vaak troost heeft gegeven. Geniet van het leven, van de dingen om je heen, van het prachtige landschap en leef bewust. Dat is ook een vorm van duurzaamheid.”

Nicole Mulkens

Titel kunstwerkje: ‘Bee happy’
Techniek: 3D geprint
https://nicolemulkens.nl

“Dit werkje heet ‘bee happy’. Je ziet een blije bij en dat willen we, want zonder bijen hebben wij geen toekomst. Het werk is gemaakt in een 3D modelling programma. Denk aan boetseren, maar dan digitaal, en daarna uitgeprint in een ‘houtlook’. Plastic klinkt niet duurzaam, maar dat is dit wel. Het is gemaakt van biologisch afbreekbaar melkzuur gewonnen uit maïs i.p.v. aardolie.” Nicoles werk is verbonden met belangrijke thema’s in Eijsden-Margraten zoals duurzaamheid en landschap.

Annelie Pieters-Wolfs

Titel kunstwerkje: ‘Raku schilderijtje’
Techniek: Raku gestookt
www.anneliepieters.com

Dit object is gemaakt van steengoedklei en Raku gestookt. Annelie heeft hierbij zelfgemaakte glazuren en een goudglazuur gebruikt. Haar figuratieve en kleurrijke werk is te herkennen aan deze techniek en uniek onder keramisten. Raku is een Japanse stook- en rooktechniek met een karakteristiek effect op klei en glazuur. Dit kunstwerkje verwijst naar het landschap; karakteristiek voor gemeente Eijsden-Margraten waar Annelies’ werk ontstaat.

Stan Spauwen

Titel kunstwerkje: Bronkladdertje
Techniek: Acryl op doek
Facebookpagina

Het kunstwerk symboliseert het volksfeest: Bronk. Dit is in het Maas en Mergelland een jaarlijks terugkerend fenomeen, een feest, een reünie. Bronk verbindt mensen in de kerkdorpen van onze gemeente. Het versterkt de culturele en muzikale identiteit van de bevolking. Het gaat over het zichtbaar maken van immaterieel erfgoed door het uitbeelden van belangrijke en waardevolle tradities binnen onze gemeenschap. Bronk is in onze gemeente de evenknie van een ander cultureel evenement: Carnaval.