Hoe werkt de opvang van vluchtelingen?

Maandag 25 april 2022

Drie vragen aan

Sinds maart zijn er mensen uit Oekraïne in onze gemeente. Wij ontvangen veel vragen van inwoners die woonruimte willen aanbieden. Maar ook vragen van mensen die op een of andere manier hun hulp willen aanbieden. Rik Blokland, klantmanager SEM (afdeling Sociale Zaken) vertelt:

Hoe werkt de opvang van vluchtelingen?

“We willen de opvang zo goed mogelijk regelen. Dit doen we naast onze reguliere taken. Daarom hebben we als gemeente een platform ‘Opvang Oekraïne’ ingericht. De uitdagingen waar we met zijn allen voor staan kunnen we alleen goed aanpakken als we samen actief de schouders eronder zetten.”

Wat kunnen inwoners doen?

“Niet iedereen is in staat om vrijwilliger te worden of helpen aan woonruimte. Maar we kunnen elkaar wel ondersteunen. Wij merken dat sommigen die vol overgave zijn gestart het moeilijk krijgen. Dan is extra steun van een buurman of begrip voor elkaar een geweldig iets. De vluchtelingen die ik heb mogen ontmoeten zijn erg dankbaar dat we hun warmhartig en liefdevol ontvangen.”

Waar vind ik meer informatie?

“Op onze website www.eijsden-margraten.nl/oekraine vindt u meer informatie over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.”