Rookmelder verplicht in elke woning

Maandag 27 juni 2022

Vanaf 1 juli 2022 moet in iedere woning en op elke verdieping een rookmelder hangen.

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Rookmelders zijn van levensbelang. Hoe sneller u een brand ontdekt, des te meer tijd en kans u hebt om uw huis veilig te verlaten.

Keurmerk

Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604. Deze rookmelders voldoen aan de noodzakelijke kwaliteitseisen. Een rookmelder met een batterij met een 10-jarige levensduur is bij aanschaf duurder, maar levert veel gemak omdat de batterij een lange tijd niet vervangen hoeft te worden.

Onderhoud

Door stof en vuil kan de rookmelder vals alarm geven. Maak de rookmelder daarom minstens één keer in de maand stofvrij met de stofzuiger. Kijk voor meer informatie op www.rookmelders.nl of www.brandweer.nl.