Tweede serie kunstwerkjes Kunst-O-Maat

Maandag 18 juli 2022

Woensdag 13 juli lanceerde burgemeester Sjraar Cox de tweede serie kunstwerkjes van de Kunst-O-Maat. De Kunst-O-Maat, te vinden in de PLUS supermarkt in Eijsden, is een gerecyclede vintage sigarettenautomaat. Deze biedt een wisselende collectie van acht kleine, speciaal hiervoor gecreëerde kunstwerkjes. De kunstenaars wonen/werken in de gemeente of gebruikten de omgeving als inspiratiebron. De kunstwerkjes ‘vertellen’ dus verhalen over onze streek. Laat u voor de symbolische prijs van €4 verrassen door lokale kunst!

Inhoud tweede serie

Binnen dit project zijn alle kunstvormen welkom. In deze tweede serie vindt u nieuwe kunstwerkjes van: Anne-Marie Pleijsier-Koops, Bianca Vaessen, Corine Ritzen, Henk Speth, Jeanne Dekkers, Jonathan Wanders, Marianne Randolet en Natascha Waeyen. De Kunst-O-Maat is een initiatief van team Kunst & Cultuur van de gemeente Eijsden-Margraten.

Kunstenaars

Informatie over de acht kunstenaars en kunstwerkjes van deze tweede serie leest u hieronder.

Anne-Marie Pleijsier-Koops

Titel kunstwerk: ‘De Zwingelput’
Techniek: camera: Nikon D700
Lens: Nikkor 24 mm. Print: zwart/wit Fuji Glossy
https://www.fotogroepdracula.nl

In en rond Margraten zijn nog veel Zwingelputten te vinden. Deze (rijks)monumenten zijn nu cultureel erfgoed maar vroeger waren deze waterputten van levensbelang. De bevolking in hoger gelegen gebieden waar geen beek of een rivier stroomde kon zo toch voorzien worden van water.

Op de foto staat een deel van de zwengel (zwingel) van een zwingelput. De foto is in zwart/wit verwijzend naar de tijd dat er alleen nog maar zwart/wit foto’s waren. En de tijd dat deze waterputten nog volop in gebruik waren. Door te draaien aan de zwengel werd het water omhooggehaald.

Interesse voor fotografie zat er al vroeg in. Toch duurde het nog tot 1999 voor Anne-Marie Pleijsier-Koops serieus met fotograferen begon. Eerst analoog in de doka, later digitaal op de computer. Tijdens de analoge periode werkte ze uitsluitend in zwart/wit en heeft ze goed leren kijken naar lijnen, vormen en structuren. Hierdoor is de voorliefde voor architectuurfotografie ontstaan.

Bianca Vaessen

Titel kunstwerk: ‘Vrijheid 8288’
Techniek: geglazuurde keramiek
www.biancavaessen.nl

De witte marmeren kruizen op het Amerikaans kerkhof in Margraten hebben veel indruk op Bianca Vaessen gemaakt. De 8288 soldaten die er liggen begraven hebben hun leven gegeven voor vrijheid. Hun verhalen behoren niet alleen tot de geschiedenis. Maar ook tot het immaterieel cultureel erfgoed doordat de graven geadopteerd worden. 

De kunstwerkjes zijn van keramiek gemaakt. Op het kruisje zit een vlinder, die wordt gezien als het symbool van een verloren ziel.

Bianca Vaessen is opgegroeid in Gronsveld. In 2008 studeerde ze af aan de kunstacademie in Maasmechelen. Ze schildert en werkt graag met klei, en experimenteert graag met verschillende soorten klei en glazuren. Ze haalt haar inspiratie voornamelijk uit landschappen en de natuur.

Corine Ritzen

Titel kunstwerk: ‘Vrouwelijk landschap’
Techniek: klei, pigmenten, sgraffito en glazuur
www.keramiekpassie.nl

In het werk van Corine Ritzen komen de vrouwelijke rondingen vaak terug. Ze verbeelden voor haar de naakte waarheid in het vrouwelijke Limburgse landschap, aanvaarding en genieten van het uitzicht.

Voor dit werk is sgraffito toegepast. Dit is een versieringswijze waarbij in de nog natte klei of engobe figuren of patronen worden gekrast. Zo wordt de onderlaag, die vaak een andere kleur heeft, zichtbaar.

Corine Ritzen is een vrouw met een verleden in de muziek, zorg, landbouw en veeteelt. En tenslotte de kunst en kunsteducatie. Zij heeft een lang traject doorlopen om uiteindelijk te eindigen waar haar hart ligt, in de kunst. Ze projecteert haar gedachtes en beelden op haar werk. Poëzie in keramiek.

Henk Speth

Titel kunstwerk: ‘Kroniek van een dorp 1’
Techniek: tekst, fotoprint
www.henkspeth.nl

Onze leefomgeving verandert snel. Door verhalen uit het verleden op te schrijven kunnen we proberen fragmenten van dit verleden te behouden. Wij zijn verbonden met onze geschiedenis. Hierin ligt onze culturele identiteit. We kunnen fragmenten van deze geschiedenis behouden door ze te registreren en verder te reiken.

In dit werkje, een klein vouwboekje dat je overal een plekje kunt geven, wordt een persoon herdacht. Zij was bijzonder door haar plaats in de gemeenschap. Zowel de tekst als de foto’s vallen onder artistieke vrijheid, met als doel het creëren van een “couleur locale”.

Henk Speth woont en werkt al gedurende 40 jaar in Klein Welsden. Hij gebruikt zijn oude vakwerkhoeve en de omringende natuur als inspiratiebron voor schilderijen in eitempera, die “sterk geabstraheerd werken, maar niet abstract bedoeld zijn”.

Jeanne Dekkers

Titel kunstwerk: ‘Alleen Samen’
Techniek: oliepastel en ecoline op aquarelpapier 300 grams
www.jeannedekkersart

De gemeenschap bestaat uit het gezamenlijke van al haar inwoners, verbonden door familie, vriendschap, sport, muziek en de natuur. Samen vormen zij het landschap, verbeeld in de tekening. De tekening is een verbeelding van de inwoners van de gemeenschap en hun onderlinge relaties. Er ontstaat een lijnenspel als ware het het glooiende Limburgse landschap.

De tekening wordt in stroken gesneden en gevouwen tot een boekje waarmee iedere participant een deel van het geheel krijgt. Hierdoor ontstaat er een niet zichtbare verbinding. Hang het op met de papierklem en push-pin of zet het neer.

Jeanne Dekkers verbeeldt in schilderingen haar reis langs de grenzen van het leven en haar herinneringen. In haar beroep als architect is het verbeelden van een niet bestaande wereld de essentie. Deze vaardigheid is de grondslag van haar werk. Haar atelier bevindt zich in de door haar verbouwde boerderij gelegen in Banholt.

Jonathan Wanders

Titel kunstwerk: ‘Regenboog Zonnedans’
Techniek: handgetekende illustraties omgezet naar digitaal ontwerp. Afgedrukt op speciaal, dik papier met goudfolie
www.jonathanwanders.com

Regenboog Zonnedans is een hedendaagse vertaling van de Cramignon. De traditionele reidans die wordt gedanst in diverse plaatsen in gemeente Eijsden-Margraten en in naburige Belgische plaatsen. Een culturele en muzikale identiteit als grensoverschrijdende leefstijl en verbinding.

Regenboog Zonnedans viert de diversiteit van al het leven op aarde. Denk hierbij ook aan de waarden inclusiviteit (gelijkwaardigheid), tolerantie en solidariteit. Anderzijds verwijst de universele en krachtige symboliek van regenboog en zon naar hoop en geluk. Je kunt het kunstwerk als geheel of per element inlijsten. Voor jezelf of als cadeau.

Jonathan Wanders wil prikkelen en verwonderen, inspireren en bevragen. Hij zoekt continu naar het creëren van de juiste balans tussen inhoud, eenvoud en vorm. Waarbij het concept - het verhaal - leidend is en vaak resulteert in een bijzondere esthetiek.

Marianne Randolet

Titel kunstwerk: ‘Voorpret’
Techniek: inkt en aquarel
www.pigmentsbymarianne.com

Van het prachtige bos tot de balsemende fruitboomgaarden, van mysterieuze kalkmijnen tot de opwindende rivier de Maas. De natuur verspreidt zich over deze prachtige heuvelachtige landschappen. Laten we deze landschappen beschermen om altijd de vreugde te proeven die je ervaart wanneer je ze bewondert.

Dit kleine kunstwerk creëert intimiteit met de lokale flora. Om je voor te bereiden op de vreugde van de geuren en kleuren tijdens het wandelen door de prachtige landschappen van Eijsden-Margraten! Vouw het uit, laat het voor je staan of hang het op met de pin. Voordat je door de natuur kunt dwalen. Ontspan en adem rustig in en uit terwijl je de tijd neemt om het te bewonderen.

Marianne Randolet is een Franse expat die in Cadier en Keer woont. Ze gebruikt aquarel verfraaid met Oost-Indische inkt in een ontspannen stijl. Haar inspiratie komt vooral uit de natuur, de kleine anekdotes en geliefde voorwerpen van mensen waarmee zij hun persoonlijke verhalen en huizen illustreert.

Natascha Waeyen

Titel kunstwerk: ‘Knip!’
Techniek: geknipte en gesoldeerde tekening
www.nataschawaeyen.nl

Knip! Zoek je eigen beeld met dit kunstwerkje van gerecycled ijzerdraad (te gebruiken als hanger) waarmee je onderweg stilstaat in ons prachtig landschap van Eijsden-Margraten. En door het zeshoekige kader stukjes “knipt” om je te verwonderen over de mooie landschappelijke details.   

Dit gesigneerde (NW) en genummerde (I/XXXV tot en met XXXV/XXXV) kunstwerkje kun je omhangen als een sieraad. Onderweg zoek je door het zeshoekige kadertje naar jouw bewust gekozen stukje uit het landschap. Zo inspireert het jou misschien wel om een tekening, schilderij of sculptuur te maken.

Natascha Waeyen woont, werkt en studeerde in Maastricht, Academie Beeldende Kunsten en aan het Edinburgh College of Art, Schotland. Ze is vaste deelnemer aan de jaarlijkse landschappelijke kunstmanifestatie 'PlateauKUNST' in Eijsden-Margraten. Ze tekent met ijzerdraad, geeft dit materiaal betekenis, vangt licht en ruimte in poëtische constructies.