Onderzoekscentrum borstkanker in Margraten

Maandag 1 augustus 2022

José S. is 69 jaar en doet al sinds haar vijftigste mee aan het onderzoek. “Ik vind het belangrijk dat een afwijking in mijn borsten zo snel mogelijk wordt ontdekt. Dan is de kans op genezing groter.”

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor dit onderzoek. Dankzij het gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. Voor een goede beoordeling van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. José: “Sommigen merken er bijna niets van, maar in het verleden vond ik het onderzoek weleens gevoelig. De screeningslaborante vertelde me dat het helpt om te ontspannen.”

COVID-19

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Uitnodiging komt tijdelijk later

Door een landelijk tekort aan screeningslaboranten is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek. De vertraging in het uitnodigen is door het coronavirus nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen 2 uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Als er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, kunnen vrouwen weer iedere 2 jaar uitgenodigd worden.

Onderzoekscentrum in Margraten

Vrouwen uit Eijsden-Margraten met de postcodes  6267, 6268, 6269 en 6307 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van medio augustus tot en met medio september 2022 te vinden op het parkeerterrein achter het gemeentehuis aan de Gouverneur Kremerstraat.

Van Bevolkingsonderzoek Zuid naar Bevolkingsonderzoek Nederland

Vanaf 1 januari 2022 gaat Bevolkingsonderzoek Zuid door als Bevolkingsonderzoek Nederland. Dit is onder meer te zien aan een nieuw logo op het (mobiele) onderzoekscentrum.

Meer informatie

De informatielijn van Bevolkingsonderzoek Nederland is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088-0001388. Meer informatie vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.