Jimmy Brouns, adviseur Informatiemanagement vertelt over het gebruik van een QR-code

Maandag 31 oktober 2022

Met een QR-code kun je snel en makkelijk informatie overbrengen. Bijvoorbeeld een verwijzing naar een bericht of boodschap op een website. Het voordeel is dat u niet zelf het lange internetadres hoeft over te typen. Jimmy Brouns, adviseur Informatiemanagement vertelt u meer:

Wat is een QR-code?

“QR is een afkorting van 'Quick Response', of 'snelle reactie' en werkt zoals een streepjescode. De camera van een smartphone of tablet scant de QR-code en zet deze om in een URL. Vervolgens laat de browser van het apparaat de bijbehorende website zien.”

Hoe lees ik een QR-code?

“Als u met een smartphone de camera op de QR code richt, zal de telefoon voorstellen de pagina (URL) te openen. Zo kunt u snel en makkelijk een bericht lezen of een website bezoeken. Op oudere telefoons moet je daarvoor eerst een QR lezer installeren.”


Is een QR-code gevaarlijk?

“Een QR-code op zichzelf is niet gevaarlijk, het gaat om de manier waarop we het gebruiken. Laat u niet verleiden om snel even te klikken maar lees altijd goed wat er op het scherm staat. Bent u slachtoffer van phishing met QR-codes? Doe dan aangifte bij de Politie. Meer weten? Ga naar www.veiliginternetten.nl.”