Waarvoor is de Basisregistratie Personen? Klantadviseur KCC Cecile Frijns-Warnaar vertelt:

Maandag 20 maart 2023

Regelmatig publiceert de gemeente een bericht over het ambtshalve uitschrijven van personen uit de Basisregistratie Personen (BRP). Waarom dit gebeurt en hoe belangrijk het is om verhuizingen bij de gemeente door te geven vertelt klantadviseur KCC Cecile Frijns-Warnaar:

Wat is het doel?

“Het is belangrijk dat onze Basisregistratie Personen (BRP) actueel en juist is.
Deze basisadministratie gebruikt de overheid, zoals de belastingdienst of pensioenfondsen. Ook voor hulpverleners bij bijvoorbeeld een brand of calamiteit is het belangrijk te weten hoeveel personen zich in een huis of appartementencomplex bevinden.”

Wat is de procedure?

“Als je verhuist ben je verplicht dit meteen door te geven aan de gemeente waar je naar toe verhuist. Of als je emigreert doe je aangifte van vertrek. Dit kan online via onze website. Als je dit niet doet wordt er een adresonderzoek ingesteld. Na een zorgvuldige procedure schrijft de gemeente (ambtshalve) personen uit. Onderdeel van dit onderzoek zijn publicaties in weekblad De Etalage en Overheid.nl.”

Wat zijn de gevolgen?

“Indien je ambtshalve wordt uitgeschreven naar ‘Onbekend land’ besta je administratief niet meer voor de overheid. Enkele gevolgen zijn: je bouwt geen pensioen meer op, je krijgt geen uitkering meer en ben je niet meer verzekerd.”