Nieuwe wetgeving draagt bij aan minder koolmonoxidevergiftigingen

Maandag 27 maart 2023

Vanaf 1 april 2023 gelden er nieuwe eisen voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties. U mag dan alleen een CO-vrij gecertificeerd bedrijf inschakelen voor installatie, onderhoud en reparatie aan uw cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel. Zelf klussen aan deze apparaten is strafbaar. Het doel van deze wetgeving is het beperken van het aantal koolmonoxidevergiftigingen.

Gecertificeerde bedrijven

Bedrijven met het CO-vrij certificaat herkent u aan het CO-vrij-logo. Deze vindt u in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’ op www.co-vrijregister.nl. Deze installateurs kunnen met een legitimatiebewijs laten zien dat ze voor een gecertifieerd bedrijf werken.

Logo koolmonoxide vrij veilige installatie

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet. Mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Koolmonoxide komt in huis voor door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie. Dit bleek uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV). Daarom is de nieuwe regelgeving het wettelijke CO-stelsel. Kijk voor meer informatie op www.co-wijzer.nl.