Eén jaar ‘Buurtgezinnen’ in Eijsden-Margraten

Donderdag 29 juni 2023

Hulp vragen mág!

Op 1 juli viert Buurtgezinnen Eijsden-Margraten haar eerste verjaardag. Precies een jaar geleden startte coördinator Delina Overdijk in opdracht van gemeente Eijsden-Margraten met een proeftuin. Dankzij haar bemiddeling gaan Bas en Daan om de week op woensdagmiddag spelen bij hun klasgenoot Sven en z’n broertje Tobias. Voor de jongens is het gewoon een gezellige speelafspraak, maar voor hun ouders Lian en Guido is het de reddingsboei die ervoor zorgt dat ze niet kopje onder gaan.

Opvoeden doen we samen

Buurtgezinnen is een landelijk initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen.Gezinnen die steun kunnen gebruiken, worden gekoppeld aan een gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra aandacht en worden ouders even ontlast. Coördinator Delina Overdijk uit Eijsden ondersteunt gezinnen uit Maastricht en Eijsden-Margraten bij het maken van afspraken. Denk aan een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Meer dan honderd gemeenten maken intussen gebruik van deze laagdrempelige, preventieve manier om overbelaste gezinnen te ondersteunen, vóórdat er een grotere hulpvraag ontstaat. Gemeente  Eijsden-Margraten startte op 1 juli 2022 met een proeftuin van twee jaar. Al voor de eerste verjaardag van Buurtgezinnen in Eijsden-Margraten werd de afgesproken doelstelling behaald. Een succes dus!

Lees het volledige artikel in de zomereditie Van Harte Eijsden-Margraten (PDF, 138.2 kB). ​