Kunst als verbindende factor

Donderdag 29 juni 2023

Kunst heeft de kracht om mensen samen te brengen. Een kunstwerk kan een verhaal vertellen en zo de maatschappij verrijken of de aandacht vestigen op maatschappelijke onderwerpen. Een prachtig voorbeeld hiervan is te vinden in het pittoreske dorp Scheulder, waar kunstenaar Diana Ramaekers de verhalen achter historische graffiti tot leven heeft gebracht door middel van een uniek kunstwerk.

De magie van historische graffiti

Ruim 10 jaar geleden introduceerde Diana Ramaekers het kunstwerk ‘Lichtgraffiti’. Het kunstwerk bestond uit lichttegels in het trottoir. Deze waren een eerbetoon aan de historische graffiti in de kerktoren van Scheulder. Gedurende de tussenliggende jaren is het kunstwerk onherstelbaar beschadigd geraakt door weersinvloeden. Daarnaast bleek de oorspronkelijke locatie niet ideaal. Deze lag recht voor de kerk, waar regelmatig festiviteiten plaatsvinden. Daarom was niet alleen restauratie noodzakelijk, maar ook een nieuwe, meer passende locatie.

Het idee ontstond daarom om een nieuwe versie van het kunstwerk te maken. Een bovengronds kunstwerk, geplaatst op het veldje tussen de kerk en de begraafplaats. Compleet met een bankje, waar inwoners kunnen wegdromen bij de verhalen die bij de graffiti horen.

Een nieuw eerbetoon

Het nieuwe kunstwerk is geplaatst in mei. Het vormt een eerbetoon aan de inwoners van Scheulder en de bezoekers van de sfeervolle kerk. Daarnaast wordt het werk opgenomen in de populaire fiets- en wandelroute ‘Langs kunst en cultuur in Eijsden-Margraten’. En in de zomerexpositie in de gemeentehal van Margraten. Hierdoor ontstaat een nieuwe kans om mensen te betrekken bij de rijke geschiedenis van Scheulder. Het werk kan een aanleiding zijn voor gesprekken. En voor het ophalen van de herinneringen die door de jaren heen zijn vastgelegd via de historische graffiti van de kerktoren.

Lees het volledige artikel in de zomereditie Van Harte Eijsden-Margraten (PDF, 272.7 kB).