Liberation Tour

Maandag 11 september 2023

In het kader van zijn introductieprogramma heeft burgemeester Alain Krijnen verschillende historische plekken uit de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Eijsden-Margraten bezocht. Daar maakte hij kennis met de vertegenwoordigers van instellingen die zich sterk maken voor het gedachtegoed rondom het thema herdenken en vieren van onze vrijheid. Vrijheid die we zeker ook te danken hebben aan hen die als soldaat bijna 80 jaar geleden hun leven hebben gegeven bij de bevrijding van onze gemeente. Uit dankbaarheid voor die herkregen vrijheid en als eerbetoon aan de gesneuvelden, heeft de burgemeester in diverse kernen een krans gelegd bij de monumenten die zijn opgericht ter nagedachtenis van die gevallen soldaten.

Ontmoetingen

Bijna vanzelfsprekend heeft de burgemeester ook de Amerikaanse begraafplaats bezocht met een bloemetje voor het adoptiegraf van de gemeente. Van Superintendant Jason Bordelon heeft de burgemeester een toelichting gekregen op het Visitor Center in aanbouw. In Noorbeek is kennisgemaakt met het bestuur van de Stichting Burchtfeesten en het vijfjaarlijks bevrijdingsfeest dat zij in september 2024 zullen gaan organiseren. Bij het Belgisch monument nabij Cadier en Keer is kennisgemaakt met de Stichting Belgisch Monument Heer. In Mesch is bij het bevrijdingsmonument kennisgemaakt met het Bevrijdingscomité. Daarbij is niet alleen gesproken over hun jaarlijkse ceremonie op 12 september, maar zeker ook over de komende viering en herdenking van 80 jaar vrijheid op die historische plek in 2024. De bevrijding van onze gemeente en daarmee ook van Nederland is immers in 1944 daadwerkelijk op die plek en op die dag begonnen. 

Deze introductieroute vormde daarmee niet alleen een boeiende kennismaking, maar ook een mooie aanloop naar 80 jaar nationale vrijheid in 2024 en 2025.

​​​

​​