Meerdere glasvezelnetwerken in Eijsden-Margraten
Woensdag 1 november 2023
Als gemeente zijn we ervan overtuigd dat glasvezel de toekomst heeft. Het draagt bij aan de digitale bereikbaarheid en daarmee de leefbaarheid in de gemeente Eijsden-Margraten. We zijn dan ook al jaren in overleg met marktpartijen om binnen onze gemeente een glasvezelnetwerk aangelegd te krijgen. Hierbij gaat de gemeentelijke voorkeur uit naar een dekkend glasvezelnetwerk, dus niet alleen in de kernen maar ook in onze gehuchten en buitengebieden.
Voor internet via glasvezel zijn twee partijen nodig: het bedrijf dat de kabel legt en degene die het abonnement levert. Dat kan, maar hoeft niet dezelfde partij te zijn, kabels worden vaak ‘verhuurd’ aan meerdere providers. De meeste bedrijven willen per se hun eigen kabel zodat ze bij storingen niet afhankelijk zijn van derden. Ook bedrijven die nu nog een oude koper kabel hebben liggen willen hun oude netwerk vervangen door glasvezel. Hierdoor zullen er op diverse locaties binnen onze gemeente meerdere glasvezelkabels naast elkaar gelegd worden. Met alle ongemakken van dien want dan moet de straat telkens open.
Momenteel zijn er binnen onze gemeente twee glasvezelaanbieders actief, namelijk Delta Fiber Netwerk en Glaspoort (joint venture APG en KPN). Delta Fiber Netwerk is voornemens om in de gehele gemeente glasvezel aan te leggen, Glaspoort zal in diverse kernen haar (KPN) netwerk vervangen.
Rol van de gemeente
De telecommarkt (dus ook glasvezel) in Nederland is een vrije markt, dit in tegenstelling tot de nutsvoorzieningen zoals water, gas en elektriciteit. Dit betekent dat het initiatief voor de aanleg van glasvezel bij marktpartijen in de telecommunicatiesector ligt. Er is nadrukkelijke geen sprake van een gemeentelijke project en de gemeente is ook geen opdrachtgever. De gemeente legt zelf geen glasvezel aan. Wij zijn dus afhankelijk van de telecompartijen of ze wel of niet een glasvezelnetwerk bij u in de straat aanleggen.
De gemeente juicht initiatieven om te komen tot een glasvezelnetwerk van harte toe, maar draagt financieel niet bij. Sterker nog, het is verboden dat de overheid investeert in een glasvezelnetwerk. De gemeente verleent alleen het benodigde instemmingsbesluit om te mogen graven in gemeentegrond. Bij het verlenen van het instemmingsbesluit wordt de planning en ligging van het glasvezelnetwerk getoetst.
Als gemeente proberen we glasvezel, maar ook andere kabels en leidingen, te vervangen voordat we als gemeente zelf de weg / trottoir gaan vernieuwen. Dit voorkomt voor u een hoop hinder, en als het project af is gerond ziet de weg er weer pico bello uit. Door de gigantische omvang van de werkzaamheden ( ….. km te graven sleuf) is het niet mogelijk om dit overal efficiënt met elkaar te combineren. Daarnaast hebben we als gemeente een toezichthouder aangesteld die voor ons de werkzaamheden controleert. Als gemeente controleren we op verkeersveiligheid, verdichten van de sleuf en het herstraten van de tegels / klinkers.
Rol marktpartijen
Marktpartijen zijn zelf verantwoordelijk voor het informeren en enthousiasmeren van inwoners voor de aanleg van hun glasvezelnetwerk. U bent hier volledig vrij in welke provider u kiest en of u een aansluiting in huis laat aanleggen. Beide bovenstaande partijen zijn betrouwbare partijen en de gemeente heeft een goede samenwerking met zowel Delta Fiber Netwerk als Glaspoort.
Marktpartijen zullen u voordat ze bij u in de straat gaan starten informeren over de werkzaamheden. Als u een aansluiting neemt volgt er aansluitend een afspraak voor een schouw in huis. Mocht u vragen over de werkzaamheden of over de schouw hebben, dan kunt u het beste contact opnemen met de contactpersoon in de brief.
Goed om te weten
Mocht u niet weten welke partij bij u in de straat werkzaam is, dan kunt u dit zien aan de kleur buis. Delta Fiber Netwerk gebruikt groene buizen en Glaspoort gebruikt oranje buizen.
Meer informatie?
Op de site van Glaspoort en Delta Fiber Netwerk is meer informatie te vinden over beide partijen. Ook kunt u via deze sites gemakkelijk contact met hun opnemen.
Algemene informatie over glasvezel staat op onze gemeentelijke website onder ‘Werk in uitvoering’.