Bemelen – Bieëmele

Bemelen is een klein rustiek dorp aan de rand van de gemeente Eijsden-Margraten en is vooral bekend om zijn natuurreservaat De Bemelerberg. Hier vinden wandelaars prachtige vergezichten en mysterieuze mergelwanden. Vroeger werd in deze streken veel mergel gewonnen voor bijvoorbeeld de woningbouw.

Ten tijde van oorlogen en rampspoed deden deze grotten overigens ook dienst als schuilplaats voor de plaatselijke bevolking. De Bemelerberg, met een stijgingspercentage van ongeveer 11 procent, is vaak het decor voor grote wielerfestijnen, zoals het Nationaal Kampioenschap Wielrennen, de Amstel Goldrace.

De gemeente Bemelen was tot de komst van de Fransen in 1794 een particuliere heerlijkheid van het kapittel van O.L. Vrouw in Maastricht. Tot 1794 behoorde Bemelen daarmee tot de generaliteitslanden, die in 1795 werd overgenomen door de Bataafse republiek en samengevoegd werden met het land van Luik, Oostenrijks Gelderland en andere Oostenrijkse bezittingen. De grondbezitters van Sint Antoniusbank gaven er in 1799 de voorkeur aan om zich onderdaan van het nabijgelegen Heer te mogen rekenen. De reden hiervoor was het gebruik van de gemeenteweide, die tot Heer zou gaan behoren. Uiteindelijk is de helft van de gemeenteweide aan Bemelen toegewezen waardoor Sint Antoniusbank voor Bemelen behouden kon blijven. Omstreeks 1800 werd Bemelen in plaats van heerlijkheid gemeente. Een kleine gemeente, want in 1817 omvatte ze 28 huizen.

Tot 1982 bleef Bemelen zelfstandige gemeente en was met 360 inwoners de kleinste gemeente van ons land. Naam maakte de gemeente Bemelen iedere keer bij de verkiezingen om vaak als eerste gemeente de verkiezingsuitslag te kunnen geven. In 1982 werd Bemelen onderdeel van de gemeente Margraten.

De oudste bebouwing van Bemelen is gelegen aan de oost/west en noord/zuid lopende Oude Akerstraat en St. Laurentiusstraat. Bij de samenkomst van beide straten ligt de parochiekerk van Bemelen.

De parochiekerk van Bemelen, toegewijd aan de H. Laurentius, is in 1845 gebouwd rondom de oorspronkelijke toren van mergel, die uit de 13e of 14e eeuw stamt. De kerk heeft een Neoclassicistisch interieur.

In de directe omgeving van Bemelen ligt het natuurreservaat Bemelerberg. U kunt daar een bijzondere flora aantreffen. Op de hellingen heeft zich de typische kalk-grasland-vegetatie ontwikkeld. Aanleiding om van de Bemelerberg een natuurreservaat te maken was de aanwezigheid van de berggamander, een plant die in Nederland zeer zeldzaam is. De berggamander is een kruidachtige, overblijvende plant, die in de periode juni-augustus met schitterende geel-witte bloemen is bedekt.

Tegen de hellingen van de Bemelerberg liggen de toegangen tot de verschillende grotten. Deze zijn echter in verband met het instortingsgevaar niet toegankelijk voor publiek. Ook de kalkgraslanden zijn voor het publiek verboden in verband met de hoge natuurwetenschappelijke waarde.

Meer informatie over Bemelen klik hier.