Eckelrade – Ikkelder

Aan de rand van het Savelsbos ligt Eckelrade, een klein kerkdorp met bijna 580 inwoners. Het is een typisch Zuid-Limburgs dorp met vele monumentale boerderijen en een omgeving die sinds eeuwen is gevormd en gemaakt door landarbeiders.

Het dorp Eckelrade (Ekkelrade, Eckelraede) is ontstaan op de zuidgrens van het territorium van de gemeente Gronsveld en op de noordgrens van de heerlijkheden Breust en Eijsden. Later, na het ontstaan van de gemeente Sint Geertruid, maakte het noordelijk gedeelte deel uit van de gemeente Gronsveld en het zuidelijk gedeelte van de gemeente Sint Geertruid. Deze tweedeling is mede bepalend geweest voor de ontwikkeling van Eckelrade. Het oudste deel van het dorp, de huizenrij aan de noordzijde van de Dorpsstraat, is - waarschijnlijk tegen het einde van de twaalfde eeuw - gesticht vanuit Gronsveld. De zuidzijde was Breuster en Eijsdens grondgebied. Dat leverde in die tijd het gemak op, dat een misdadiger zijn straf kon ontlopen door gewoon de straat over te steken.

Centrum van het dorp was en is de parochiekerk (Parochie H. Bartholomeus). Dit centrum ligt bijna precies in het midden van het gebied ten westen van het droogdal. Er kan weinig twijfel over bestaan dat de oorspronkelijk Gronsvelder kern van Eckelrade rond deze kerk moet worden gezocht. Het kerndorp moet hebben bestaan uit een enkele rij huizen aan beide zijden van de kerk, de noordzijde van de latere Dorpsstraat.

De kerk van Eckelrade bevindt zich op een heuvel. Schip, koor en 14e eeuwse toren zijn van mergelsteen. De aanbouw van de noordbeuk vond waarschijnlijk plaats rond 1717. Pas na de verbouwing van 1923 werd de kerk ook van een zuidbeuk voorzien en kreeg het gebouw door het aanbrengen van gotische vensteropeningen het huidige karakter. Tot 1845 was de kerk een hulpkerk van Gronsveld; sindsdien een zelfstandige parochiekerk. Het interieur van de kerk is in 2005 geheel gerenoveerd. Pronkstuk van de kerk is het Robustelly-orgel, dat over een prachtige klank beschikt. Het orgel in de H. Bartholomeuskerk van Eckelrade, dateert van de laatste kwart van de 18e eeuw. Het heeft gestaan in het klooster van Hoogcruts (Noorbeek). In 1803 verhuisde het instrument naar de parochiekerk van 's-Gravenvoeren (B). Vandaar werd het in 1868 naar de St. Joannes de Doper in Limmel overgeplaatst. In 1870 kwam het orgel naar Eckelrade. Het instrument onderging in de 19de en 20ste eeuw ingrijpende wijzigingen. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw waren er plannen voor restauratie die echter pas in 2003/2004 werden uitgevoerd. Het orgel is zoveel mogelijk gereconstrueerd naar de oorspronkelijke toestand en in april 2005 opnieuw in gebruik genomen.

Eckelrade is van oorsprong een agrarische nederzetting. In de twaalfde eeuw werd het gebied systematisch ontgonnen. Tot op heden is het gebied rond Eckelrade in gebruik als akkerland en fruitteelt, waaronder nog typische hoogstamboomgaarden.

Voor de wandelaar die houdt van intensieve dagtochten is ook Eckelrade een mooie startplaats. Niet alleen is de oude kern de moeite waard, ook het uitgestrekt natuurreservaat Savelsbos ligt op een steenworp afstand. Dit bos kenmerkt zich bijvoorbeeld door een overdaad aan flora en fauna, die vooral tot bloei komt in het voorjaar. Verlaten kiezelgroeven, grotten en spelonken die diep in dit bos zijn verborgen herbergen een lang vervlogen verleden.

Overigens kunnen wandelaars en mountainbikers ook hun hart ophalen buiten het Savelsbos. In de omgeving van Eckelrade liggen vele tientallen kilometers aan landwegen die zich uitstekend lenen voor een ontspannende wandeling of een avontuurlijk dagje fietsen.