Wegens een technische storing is gemeente Eijsden-Margraten momenteel gesloten. Ook is het helaas niet mogelijk reisdocumenten en rijbewijzen af te halen of ons telefonisch te bereiken. Excuses voor het ongemak.

Margraten - Mergraote

De oorspronkelijke historische kerk van Margraten (patroonheilige H. Margarita) is zoals in meer Limburgse dorpen, ontstaan op een splitsing van wegen, waar zich in de loop der tijd een driehoekig plein vormde. Deze driehoekige vorm, waaraan de kerk is gelegen en waarop de waterpomp is geplaatst, beantwoordt aan de kenmerken van "een dries". Eén van de meest karakteristieke en bekende plaatsen in Margraten is wel het Amerikaans kerkhof dat elk jaar ruim vijfhonderdduizend bezoekers trekt. Meer informatie over deze begraafplaats kunt u elders op deze website vinden.

De huidige Rijksweg is pas in 1825 aangelegd als verbinding tussen Maastricht en Aken. Door deze aanleg is een aaneengroeiing van Margraten en Termaar niet tot stand gekomen.

Alhoewel de kern Margraten tegenwoordig een echte forensenplaats is, was Margraten vroeger echter een hechte plattelandsgemeenschap waar de meeste mensen hun brood verdienden met de landbouw, akkerbouw of veeteelt. Dit verleden kan men makkelijk terugvinden. Niet alleen in de kern zelf, maar ook in de vele gehuchten die rond Margraten liggen, zijn oude monumentale boerderijen te vinden.

Eén van de meest karakteristieke en bekende plaatsen in Margraten is wel de  Amerikaanse begraafplaats dat elk jaar ruim 150.000 bezoekers trekt. Meer informatie over deze begraafplaats kunt u elders op deze website vinden.

Daarnaast kent Margraten sinds jaar en dag een bloeiend verenigingsleven. Veel toeristen weten deze kern overigens te vinden en te waarderen om zijn prachtige natuur, zijn vergezichten en lange wandelingen die in de omgeving zijn uitgezet.

Sinds wanneer de kern Margraten bestaat valt niet nauwkeurig te zeggen. Voor het eerst wordt melding gemaakt van Margraten in de 13e eeuw. Ruim zevenhonderd jaar oud dus. Door de eeuwen heen is Margraten vaak van naam veranderd. Mariëngrad, Sanota Maria ad Gradus en Sint Margereten zijn enkele voorbeelden van de bekende naamsaanduidingen.

De geschiedenis van deze kern is nauw verweven met die van Gulpen. Tot midden 17e eeuw vormde het samen met dit dorp een heerlijkheid, zeg maar een bestuurlijke eenheid. Na een geschiedenis met vele eigenaren komt Margraten begin 19e eeuw in handen van de Prins van Oranje en Nassau. Deze 'roerige' periode met veel verschillende eigenaren kan men overigens nog steeds terugvinden in het straatnamenregister van tegenwoordig. De Van Plettenbergstraat, de Haymestraat en de Clermontstraat zijn maar enkele voorbeelden.

Margraten is een prima startpunt voor het maken van wandelingen over het plateau. Tal van kleine gehuchten liggen als parels in het landschap: Groot Welsden, Klein Welsden, Gasthuis,´t Rooth, Termaar, Honthem, Bruisterbosch om er een paar te noemen.