Evenementenkalender

Open Monumentendag 2018

Zondag 9 september 2018, Eijsden, Kasteel Eijsden

12:00 - 17:00

Website: https://www.openmonumentendag.nl/gemeente/eijsden-margraten/
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/gemeenteEM/

In het weekend van 8 en 9 september 2018 vindt de 32ste editie van de BankGiro Loterij Open Monumentendag plaats, een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Met het thema ‘In Europa’ ligt dit jaar het accent op alles wat ons in dit werelddeel cultureel aan elkaar bindt. Het thema sluit aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed, een initiatief van de Europese Unie. Het publiek kan op deze Open Monumentendag door het hele land van alles ontdekken over de Europese dimensies van erfgoed: internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten, uitwisseling van kennis en wetenschap, en vanzelfsprekend de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt.

Op zondag 9 september 2018 doet ook gemeente Eijsden-Margraten weer mee met deze bijzondere dag. Jaarlijks vindt de Open Monumentendag plaats op een andere locatie in onze gemeente, die aansluit bij het thema. Dit jaar is dat bij Kasteel Eijsden. Vanwege de ligging aan de Maas en nabij de grens met België leent dit prachtige monument zich uitstekend hiervoor. Op deze centrale locatie vinden die dag activiteiten plaats rondom het thema ‘In Europa’ zoals lezingen, demonstraties en workshops. De Open Monumentendag in onze gemeente is ieder jaar een kleinschalige, gemoedelijke dag waar erfgoed liefhebbers op af komen. Het kasteel is eveneens een mooie uitvalsbasis voor een wandeling door het historisch centrum van Eijsden, waar de invloed van het rijke handelsverleden nog af te lezen is aan de architectuur.

Binnenkort is het definitieve programma op onze website te raadplegen. We hopen u te ontmoeten op zondag 9 september zodat we samen kunnen genieten van de rijkdom aan monumenten in onze gemeente!