Ambassadeurs

Cittaslow ambassadeurs zijn ondernemers en organisatie die de kernwaarden van Cittaslow op een positieve manier uitdragen en vertegenwoordigen. Alle ambassadeurs delen een passie voor de leefomgeving, het landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en het behoud van de eigen identiteit van Eijsden-Margraten.

Met trots heeft gemeente Eijsden-Margraten in 2021 23 Cittaslow ambassadeurs benoemd.

Bemelerhof

De Bemelerhof is een agrarisch bedrijf dat bijna 100 jaar bestaat. Op tal van plaatsen in Zuid-Limburg worden landerijen-boomgaarden door Bemelerhof beheerd en verzorgd. Zo wordt er een breed scala van producten geteeld maar ook verwerkt tot bijvoorbeeld fruitsappen, wijnen, likeuren, jams, grondstoffen voor bakkerijen, ijsmakers, horeca enzovoort. Ook biedt De Bemelerhof particuliere boomgaardbezitters en collega fruitbedrijven de mogelijkheid om hun producten te verwerken zodat er zo weinig mogelijk fruit verloren gaat.

Om streekproducten te promoten worden veel markten bezocht. Daarnaast worden er rondleidingen en proeverijen gegeven aan scholen en consumenten. Hiermee wordt getoond hoe een ambachtelijk streekproduct tot stand komt. Via samenwerkingen met horeca, bakkerijen, boerderijwinkels, VVV, reformhuizen wordt getracht om op een culinaire manier de streek te promoten. 


Puurvandewall

​Puurvandewall is in 1975 begonnen als biologisch boeren bedrijf. Toen was dit nog niet gewoon. Eerst werden alleen groenten geteeld, nu ook appels, peren en ander fruit. Ook wordt er sinds 1983 op ambachtelijke wijze traditionele Limburgse stroop gestookt. Fruit, groenten, de ambachtelijk gemaakte stroop en andere streekproducten worden in de boerderijwinkel verkocht en in en rondom Maastricht uitgeleverd. De stroop staat zelfs landelijk en internationaal bij restaurants op tafel. 


Landgoed Heerdeberg

Permacultuur vormt de basis voor Coen Reinders van Landgoed Heerdeberg. Permacultuur kent drie eenvoudige, ethische uitgangspunten: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en dat wat er is delen we eerlijk met de natuur, dieren en mensen.

Een diversiteit aan gewassen zorgt voor meer biodiversiteit (insecten, bijen, etc.). Het tuin- en keukenafval van het restaurant en bladeren uit het bos worden verwerkt tot compost; de voeding voor de bodem. Het resultaat is een niet-verspillend, gesloten kringloopsysteem, zoals we dat in de natuur zien. De biodynamische groenten, fruit en vlees zijn de basis ingrediënten voor het restaurant. Dagelijks is er ook een versmarkt waar de groenten verkocht worden. Lokaler kan het niet, in de ochtend geoogst in de middag op de kraam.

Landgoed Heerdeberg geeft hun visie en kennis door met cursussen en workshops voor beginners, gevorderden, boeren en kinderen. Het doel van de Permacultuurschool is om zoveel mogelijk mensen bewust te maken dat we maar een aarde hebben en dat we daar goed voor moeten gaan zorgen.


Restaurant Vanille

Bij Peter van Rooij staat koken altijd in het teken van Cittaslow. Al 30 jaar is het voor hem een uitdaging om vooral regionaal en “euregionaal"" te koken, want de regio houdt niet op bij een landgrens. Het is een uitdaging om steeds weer de juiste producten te krijgen omdat het vaak gaat om producenten die maar een enkel product leveren.

Met de stichting Maastricht Culinair, waarvan Peter van Rooij vice-voorzitter is, zet hij zich in voor het bevorderen van de gastvrijheid en culinaire reputatie van restaurants en smaakmakers in de omgeving. 


Stassen Kaas

Als rauwmelkse kaasproducent neemt Stassen Kaas deel aan het verwezenlijken van een betere, kortere en duurzame voedselketen en gezondere voeding. Stassen Kaas koopt melk in bij gecertificeerde biologische boeren en maakt daar rauwmelkse kazen van, zowel van koemelk als van geitenmelk.

Het rauwmelkse concept wordt toegepast omdat op deze manier alle oorspronkelijk enzymen, eiwitten en vetten in de melk blijven. Deze ingrediënten, waarvan de positieve effecten steeds duidelijker worden, zitten er in omdat de boeren hun voer streng selecteren. Verder bepaalt het voer 70% van de smaak van kaas.

Stassen Kaas zet zich in om de inspanningen van lokale boeren de aandacht te geven die ze verdienen. De mooie en smaakvolle kazen vertellen het hele verhaal. Van rauwe melk tot heerlijke kaas. De kazen worden verkocht op lokale streekmarkten en bij kaasspeciaalzaken.


Kazerij Verschuren

Al sinds de oprichting van Kazerij Verschuren werken zij samen met lokale ondernemers. Er wordt bewust gekozen voor kazen van de meest duurzame kaasmakers van Nederland. Naast de “stinkkies”, behoren andere streekproducten zoals lokaal gefokt lamsvlees , Heuvelland wild en echte Limburgse stroop van een ambachtelijke stroopstoker tot het assortiment. Kwaliteit, authenticiteit en genieten staan voorop. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan het Cittaslow gedachtegoed in gemeente Eijsden-Margraten.


Breuster Brouwers

De Breuster Brouwers is een kleinschalig ambachtelijke bierbrouwerij gelegen in de monumentale gewelfde kelders van het Ursulinen Convent. De Breuster Brouwers maken een vast assortiment bieren, maar ook seizoensbieren, speciaalbieren en gelegenheidsbieren. Ze werken met aandacht voor ambacht, regio en lokale cultuur. Naast regionale ingrediënten zoals fruit of eigen hop worden ook biernamen gelinkt aan de Eijsdense historie of cultuur. Ook worden er proeverijen gehouden, met uitleg over het ambacht.


’t Breusjterhöfke

Sinds 1910 is de familie Loyens actief in Eijsden met landbouw, veehouderij en fruitteelt. Inmiddels staan de broers Henri en Louis Loyens als derde generatie aan het roer. Het bedrijf is uitgebreid met een boerderijwinkel waar seizoensproducten, eigen gemaakte jam en piccalilly en huisgebrouwen bier wordt verkocht.

Het Breusjterhöfke probeert zo veel mogelijk duurzaam en met oog voor de natuur te ondernemen. Zo worden de producten die Het Breusjterhöfke verkoopt en verwerkt zo min mogelijk besproeid. Ook wordt het gras in de fruitgaarden door pony’s afgegeten zodat er minder gemaaid hoeft te worden. Met de inzet voor behoud van de natuur en het landschap levert Het Breusjterhöfke een bijdrage aan het Cittaslow gedachtegoed in Eijsden-Margraten.


Museum voor Familiegeschiedenis /Ursulinenconvent

Gebeurtenissen en ontwikkelingen uit de eigen regio staan centraal in Museum Het Ursulinenconvent – Internationaal Museum voor Familiegeschiedenis. Op een educatieve manier wordt de geschiedenis van de gemeente en zijn omgeving hier vastgelegd en gedeeld. Hiermee draagt het museum bij aan het behoud van de cultuurhistorie en eigen identiteit van Eijsden-Margraten.


Fietsmaatjes

Fietsmaatjes Eijsden Margraten is een vrijwilligers organisatie die mensen met een beperking in het Heuvelland wil laten bewegen in de natuur. Personen die graag fietsen, maar dit niet meer durven of kunnen, gaan met een fietsmaatje op pad. Met een elektrische duo-fiets kunnen zij toch een fietstocht maken door de mooie omgeving van Eijsden en Margraten. Gezond bewegen in de buitenlucht. Dat doet gasten en vrijwilligers goed.


Erik Stevens Catering

Erik Stevens Catering blijft zichzelf steeds vernieuwen en  nieuwe concepten ontwikkelen. Centraal bij deze concepten staat eten en drinken uit de streek en het ervaren van de bijzonder mooie omgeving. Erik Stevens Catering biedt zijn gasten meer dan een leuke avond uit. Zij worden ervan overtuigd dat streekproducten niet alleen goed en lekker zijn, maar ook bijdragen aan het behoud van de leefomgeving. Erik Stevens Catering laat met een vernieuwende aanpak de passie voor het CIttaslow gedachtegoed zien.


Boomkwekerij Rob Frijnts

De markt vraagt steeds meer een eerlijk en transparante bedrijfsvoering en producten. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. En beleving wordt met hoofdletters geschreven. Als ambachtelijke boomkweker is Rob Frijnts meer dan gemiddeld bewust van wat dat betekent. Het is niet kiezen voor de weg van de minste weerstand. Het is een constante uitdaging om in het spel met de regelgever en moeder natuur ieder jaar weer een balans te vinden. Samenwerken is dan ook een belangrijke voorwaarde om continuïteit  en kwaliteit te waarborgen. Het zijn niet de mooie woorden maar de daden die het verschil maken. Onderscheidend vermogen komt van uit de puurheid van het product en ondernemer.


Slagerij Kusters

Slagerij Kusters is een bedrijf dat binnen de gemeente Margraten haar eigen koeien en kalveren afmest op extensieve manier. Op de boerderij lopen de koeien nog gewoon buiten, zij krijgen voer van eigen land en het land wordt bemest met eigen mest. De koeien liggen in stro dat in eigen beheer wordt geteeld binnen de gemeente. Rondom dit perceel is een groen strook aangelegd met bloemen en kruiden. Hiermee wordt de leefbaarheid van vogels en insecten verbeterd. 

Het wild uit de regio wordt geschoten door lokale jagers. Dit draagt bij aan de beheersing van de wildpopulatie en de leefbaarheid. Zo komen de jagers hun wild goed kwijt en wordt het een gewaardeerd product. De lokale lammeren die de moeilijk toegankelijke graslanden beheren worden ook in eigen beheer geslacht en verwerkt tot streekproducten.

Al deze mooie producten bieden we aan lokale particulieren en horeca aan. Hiermee draagt Slagerij Kusters bij aan de instandhouding van het leefgebied en een verdienmodel voor boeren en jagers.


Puur Aroma

Puur Aroma teelt biologisch gecertificeerde kruiden. Dagelijks zijn zij bezig met geuren, kleuren en smaken, rechtstreeks van de natuur. Op biologische wijze wordt een breed assortiment kruiden en eetbare bloemen geteeld. Biologisch gecertificeerd wil zeggen vrij van land- en tuinbouw gif en vrij van kunstmest, en langzaam en met respect voor de natuur en onze planeet geteeld. In Cittaslow gemeente Eijsden-Margraten en ver daarbuiten voorziet Puur Aroma horecagelegenheden van kruiden spécialités en eetbare bloemen.

Het prachtige heuvelland deelt Puur Aroma graag met anderen. Op aanvraag worden er gegeven waarbij informatie wordt verstrekt over wilde kruiden uit de natuur. Puur Aroma is trots op gemeente Eijsden-Margraten met al haar lokale initiatieven omtrent duurzaamheid, fruitteelt en een leefbaar landschap. 


Studio Philippi

Janneke Philippi is kookboekenauteur en foodstyliste. Samen met haar man, vormgever Serge Philippi, heeft zij onder de naam Studio Philippi al meer dan 10 kookboeken voor diverse uitgevers gemaakt. Een aantal boeken is ook vertaald en in het buitenland uitgegeven. Zo ligt een van de bestsellers Appeltaart – met de appels uit Margaten – ook in Polen in de boekhandel. Daarnaast ontwikkelt Janneke recepten voor uiteenlopende opdrachtgevers. Van supermarkten en producenten tot productschappen en non-profit organisaties. Mensen inspireren om elke dag goed te eten en te koken met verse producten (weg: en mensen inspireren daartoe,) is haar streven. De recepten zijn vaak eenvoudig, met ingrediënten van dichtbij huis, en altijd verrassend en lekker.


IJsbaas

Het ijs van IJsbaas is zo puur mogelijk. IJsbaas haalt de melk vers bij de boer en het fruit komt rechtstreeks uit het Heuvelland. Producten worden verwerkt aan de hand van een kringloop. Er wordt goed bekeken of restproducten hergebruikt kunnen worden of teruggegeven aan de landbouw. IJsbaas laat met haar enthousiasme en onderscheidende aanpak haar passie voor het Cittaslow gedachtegoed zien.


Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg

Geen enkel product is zo verbonden met onze streek als de Mergelland appels en peren. Naast de productie van het kwalitatieve en smaakvolle fruit is de fruitteelt ook de basis voor de ambachtelijke verwerking van dit fruit in streekproducten zoals stroop, sappen, cider en dergelijke. Het is voor de Coöperatieve Fruitveiling Zuid Limburg vanzelfsprekend dat zij de Cittaslow gedachte omarmen.


Slagerij Nuijts

Slagerij Nuijts is een slagerij met een lange traditie van ambachtelijk vakmanschap. Het familiebedrijf is gestart in 1937 en niet alleen een begrip voor de plaatselijke bevolking geworden, maar zeker ook voor gasten die tijdelijk in het zuiden van Limburg verblijven.

De ambititie van Slagerij Nuijts is het leveren van kwaliteit. Zij hechten veel waarde aan traditie, maar gaan wel met de tijd mee. De basis van de producten is topkwaliteit vlees uit eigen omgeving. Livar varkensvlees, Limburgs lamsvlees, Gildehoen kip en in de winterperiode regionaal wild. Het assortiment groente, fruit en diverse wijnen uit het dorp maken het boodschappenlijstje compleet.

In de winkel is het assortiment aangepast aan de veranderende eetgewoonten van de hedendaagse consument. Naast het vertrouwde aanbod kwaliteitsvlees en vleeswaren heeft Slagerij Nuijts ook een ruim assortiment van maaltijden, snacks, salades en traiteurspecialiteiten. Het assortiment van Slagerij Nuijts wordt verpakt in materialen die de kwaliteit van de producten hoog houdt en zo min mogelijk het milieu belasten.


De Oogstschuur

Wim Notermans is een fruitteler die zijn enthousiasme voor de fruitsector graag deelt. Hij heeft een appelliedje gemaakt dat hij zingt op scholen. Hiermee wil hij kinderen stimuleren om gezonder en meer fruit te gaan eten. Daarnaast is hij bezig met ontwikkelen van een fruitteelt informatiecentrum. Wim Notermans zet zich met hart en ziel in voor de fruitsector en de promotie daarvan.


Hoeve Endepoel

Hoeve Endepoel is een kleine speler in de toeristische sector, maar door de positieve uitstraling heeft deze accommodatie een grote bijdrage. De accommodatie is gehuisvest in een monumentaal pand. Cultuurhistorische waarden staan hoog in het vaandel en worden met veel passie uitgedragen. De gasten van Hoeve Endepoel worden doorverwezen naar leveranciers en restaurants die met streekproducten werken. Voor Hoeve Endepoel is Cittaslow niet alleen het praten over de Cittaslowwaarden, maar ook deze waarden uitdragen en hiernaar handelen.


Wijndomein Heerenhuys D’r Pley

De wijnboeren van Wijndomein Heerenhuys d’r Pley, Pierre en Joep Gubbels, hebben een passie voor regionale producten. Om deze passie te delen met inwoners en bezoekers van de gemeente worden rondleidingen door de wijngaarden en wijnkelder georganiseerd.

Vanaf het eerste uur is Pierre Gubbels met veel inzet en enthousiasme betrokken bij Eijsden-Margraten als Cittaslowgemeente. 


HX Hoogcruts

HX Hoogcruts is een stichting die met klooster Hoogcruts experimenteert met herbestemming. Het klooster is in 1979 door brand verwoest. Stichting Limburgs Landschap heeft het klooster in 2011 gekocht. In 2020 is de casco restauratie afgerond.

De ontwikkeling van HX Hoogcruts is een zoektocht naar de samenleving van de toekomst. Een proces, stap voor stap. Een plek voor reflectie, verbinding en vernieuwing door het verkennen van diverse thema's binnen (hedendaagse) ontwikkelingen in de kunst, cultuur, natuur en technologie. Door de centrale Euregionale ligging op een kruispunt en door zijn historie is HX Hoogcruts bij uitstek een plek waar bijzondere en nieuwe samenwerking over grenzen heen kan leiden tot vernieuwing. Een combinatie van ontmoetingen, interactie en de juiste omgeving vergroot de kans op kruisbestuiving. HX Hoogcruts is een blijvend evoluerend en lerend platform en ontmoetingsplek. Een dynamisch venster op de wereld. Een zoektocht naar het klooster van de 21ste eeuw.

De kernwoorden van Cittaslow sluiten nauw aan bij de waarden van HX Hoogcruts. Authenticiteit, gastvriendelijk, fijnschaligheid, uniek en aantrekkelijk. Het programma dat wordt gevormd en ontstaat door de kloosterlingen is Cittaslow.  Samenwerking met lokale partners, educatie, zoeken naar duurzame oplossingen voor evenementen en slowtravel. Dit wordt doorgetrokken naar natuurlijk en ecologisch bouwen (Eco+, RWTH) en vanzelfsprekend de uniciteit van de plek.


BEEeing Pure

BEEing Pure is een ambachtelijk, lokaal, duurzaam, jong en dynamisch bedrijf dat zoveel mogelijk lokaal produceert en verkoopt. Ook vindt Kenny het belangrijk om de samenwerking op te zoeken tussen lokale ondernemers. Dit is terug te zien in het assortiment. BEEing Pure vervult ook een educatieve rol. Het verspreiden van informatie over het belang van de bijen staat hoog in het vaandel. Zowel particulieren, onderwijsinstellingen en bedrijven kunnen hiervoor bij BEEing Pure terecht.