Duurzame gemeentelijke gebouwen

Duurzaam bouwen is een breed begrip. Bij duurzaam bouwen en verbouwen gaat het er vooral om dat men rekening houdt met de effecten op het milieu. 

Op deze pagina staat een opsomming van gemeentelijke gebouwen in Eijsden-Margraten die inmiddels al verduurzaamd zijn en een energielabel A hebben ontvangen. Uiteraard is ook het nieuwe gemeentehuis, oftewel het Huis van de Burger, duurzaam gebouwd. Zo liggen 150 zonnepanelen op het dak (waarmee o.a. dagelijks 5 elektrische dienstauto’s worden opladen), is er een (gas)warmtepomp, warmte terugwinning in beide luchtbehandelskasten geinstalleerd, HR ++ beglazing, vloerverwarming/koeling, koude/warmte opslag en is dit gebouw optimaal geïsoleerd.

Energielabel A voor zwembad De Treffer (Eijsden)

Energielabel A voor stichting Grueles en Talent (Kampweg Gronsveld)

Energielabel A voor Sporthal De Hoven (Margraten)

Energielabel A voor gemeentewerf (Eijsden)

Energielabel A voor tennisvereniging (Cadier en Keer)

Energielabel A voor RKVV Keer (PDF, 801.5 kB) (Cadier en Keer)

Energielabel A voor sporthal T Vroendal (PDF, 242.2 kB)(Gronsveld)

Energielabel A voor Brede school Op de Court (PDF, 389.6 kB) (Eijsden)

Energielabel A voor Het Huis van de Burger (PDF, 735.7 kB) (gemeentehuis Margraten)

Met een energielabel kunnen eigenaren en huurders in één oogopslag zien of een woning/kantoorpand of sportaccommodatie zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Verkopers en verhuurders zijn verplicht om aan kopers en huurders een energielabel te geven.

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.
Indien u al over een energielabel beschikt en dit wilt vernieuwen, is dit ook online mogelijk.
Meer informatie is te vinden op: www.energievergelijk.nl