NIX18

Gemeente Eijsden-Margraten en alle andere Maastricht-Heuvelland gemeenten hebben de handen in elkaar geslagen. In 2020 is samen het Preventie- en handhavingsplan 2021-2024 opgesteld. Het drinken van alcohol door jongeren van 0-18 jaar leidt tot een slechtere ontwikkeling en gezondheid. Hier wordt met diverse campagnes en acties op ingespeeld. Gemeente Eijsden-Margraten werkt actief aan de campagne NIX18: niet roken en niet drinken onder de 18 jaar. Wij zien het als onze taak om goed te informeren over voorlichting en preventie en dit te faciliteren. Naast de gemeente zijn echter ook ouders, andere opvoeders, scholen en verenigingen van groot belang. Met elk een eigen rol hierin.

Informatie voor ouders en de doelgroep

Wilt u ook met uw kind, leerling of clublid in gesprek? Wilt u tips over hoe dit gesprek aan te gaan? Wilt u meer informatie over het gebruik van genotmiddelen, de consequenties en uw mogelijkheden? Kijk dan op onderstaande sites voor meer informatie en tips:

Informatie voor intermediairs
(Zoals eerstelijnszorg, alcoholschenkers, gemeenten)

  • Wilt u meer informatie over het zenden van informatie naar het algemene publiek of bent u op zoek naar materialen voor locaties of evenementen? Kijk op de website: www.nix18voorprofs.nl.
  • Wilt u meer informatie over verschillende alcohol dossiers om informatie te onderbouwen? Kijk op de website: https://expertisecentrumalcohol.trimbos.nl.
  • Wilt u meer informatie over (problematisch) gebruik, misbruik en beginnende verslaving? Kijk op de websites: www.moti-aanmelders.nl of www.nji.nl/middelenmisbruik-en-verslaving
  • Verenigingen en organisatoren van evenementen waarbij er sprake is van alcoholschenken zijn verplicht in het bezit te zijn van een certificaat Sociale Hygiëne. En barvrijwilligers zijn verplicht om de Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA) te volgen. Voor meer informatie kijk op de website: www.alcoholinfo.nl/wet/alcohol-schenken-iva.

Meer informatie

Of neem contact op met Mondriaan preventie voor informatie, advies, consultatie via: