Coronavirus: Voor meer informatie over de aangepaste dienstverlening in het Gemeentehuis en Servicepunt Eijsden klik hier

Rijbewijs

De aanvraag van een rijbewijs kunt al gedeeltelijk online met uw DigiD inlog regelen.
Beschikt u niet over een DigiD inlog dient u een afspraak te maken om uw aanvraag persoonlijk te regelen.

Daarna dient u een afspraak te maken om persoonlijk naar het gemeentehuis te komen voor het plaatsen van uw handtekening op het aanvraagformulier en een recente pasfoto in te leveren. Vergeet niet uw oude rijbewijs mee te nemen.

Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs persoonlijk afhalen op de locatie waar u het heeft aangevraagd. Voor het afhalen van uw rijbewijs kunt u tijdens de openingstijden van de locatie waar u uw aanvraag gedaan heeft op vrije inloop terecht.

Direct regelen

Regelt u dit liever in het gemeentehuis? Maak dan een afspraak.

Spoedaanvraag

Indien u een spoedaanvraag wilt doen, dient u hiervoor een afspraak te maken.

Prijzen 2020

  • (Brommer)rijbewijs € 40,65
  • Spoedtoeslag € 34,10
  • Eigen Verklaring € 37,80

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Om het rijbewijs aan te kunnen vragen, hebben jongeren indien ze nog geen 18 zijn een begeleiderspas nodig. Deze dient in hun bezit te zijn, voordat bij de gemeente het rijbewijs kan worden aangevraagd. Deze begeleiderspas kunnen ze bij de RDW aanvragen. Tot ze 18 zijn, mogen jongeren alleen rijden onder begeleiding van een coach. Bij het aanvragen van de begeleiderspas bij de RDW moet de jongere aangeven welke mensen als begeleider meerijden. Vanaf 16,5 jaar kan al een begeleiderspas aangevraagd worden.

Vergeet niet je eventuele AM rijbewijs mee te nemen bij de aanvraag.

Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen en het aanvraagformulier vindt u op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). U moet voor dit formulier inloggen met DigiD. Nadat de RDW de aanvraag voor de begeleiderspas binnen heeft gekregen, wordt gekeken of deze correct en volledig is. Als dit zo is, krijg je binnen 10 werkdagen de begeleiderspas thuisgestuurd door de RDW.

Gezondheidsverklaring rijbewijzen

Een Gezondheidsverklaring kunt u eenvoudig digitaal aanvragen bij het CBR.

T-rijbewijs

De overheid heeft vanaf 1 juli 2015 het T-rijbewijs (tractorrijbewijs) ingevoerd. Alle bestuurders van een Motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) of landbouw- / bosbouwtrekker (LBT) moeten vanaf deze datum dit rijbewijs hebben om de openbare weg op te mogen. Dit moet onder andere zorgen voor minder verkeersongevallen.

Meer informatie over het T-rijbewijs kunt u hier (PDF, 138.1 kB) nakijken.

Rijbewijs kwijt

In tegenstelling tot de vermissing van een reisdocument (paspoort of identiteitskaart) is het niet mogelijk de vermissing van een rijbewijs, digitaal met een e-formulier door te geven.
De reden hiervoor is dat de wetgeving omtrent het rijbewijs dit niet toelaat. Het is dus niet toegestaan rijbewijzen ongeldig te verklaren na het doen van een melding via een digitaal formulier.  De mogelijkheden hiertoe zijn in ontwikkeling.
Voor de vermissing van een rijbewijs dient u dus altijd naar de gemeente te komen om hiervan in persoon aangifte te doen. Gelijktijdig kunt u dan een nieuw rijbewijs aanvragen. U hoeft hiervoor  niet meer eerst naar de politie.

Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het wel verstandig om ook aangifte te doen bij de politie.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Als u een rijbewijs heeft dat u buiten Nederland heeft behaald, kunt u dit in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Ook als u een zogenoemd document van vakbekwaamheid in het buitenland hebt gehaald, is het mogelijk deze voor een Nederlands document om te wisselen. Op de website van RDW kunt u informatie vinden over wanneer en hoe u dat kunt doen: