Stichting Vrijwillige Hulpdienst staat klaar voor kwetsbaren

Maandag 6 april 2020

Kwetsbare groepen zoals ouderen en chronisch zieken hebben het bijzonder moeilijk in deze tijd; boodschappen doen is voor hen niet zo vanzelfsprekend, de dagbesteding valt weg en de ‘hoeskamers’ zijn dicht. Het is daarom belangrijk dat deze mensen weten uit welke hoek ze ondersteuning kunnen krijgen.

Annie Blezer van Stichting Vrijwillige Hulpdienst Margraten (SVH) - een koepelstichting, waar informele zorginitiatieven zoals de maaltijdvoorziening ‘Tafeltje Dekje’ en diverse huiskamerprojecten onder vallen - zet zich in voor deze kwetsbaren. “Mijn grootste zorg is dat mensen niet weten hoe ze bepaalde instellingen kunnen bereiken of waar ze terecht kunnen met hun hulpvragen.” SVH zet zich in voor mensen die in een zorgsituatie terechtkomen. Zo ondersteunt de stichting bij de maaltijdvoorziening, ziekenhuisbezoeken en boodschappen. “Wat we nu vooral zien is dat mensen bang zijn. Die angst heerst vooral veel onder 85-plussers; zij blijven – volgens rekest - veel binnen. Ouderen vereenzamen snel. Een bezoekje van de kleinkinderen zit er bovendien nu niet meer in.”

Blezer maakt zich zorgen of er wel genoeg aandacht is voor de doelgroep waar ze voor zorgt. Niet iedereen heeft familie of andere mantelzorgers in de buurt wonen die voor een maaltijd kunnen zorgen. Sommige ouderen denken dat met een boterham de honger ook wel wordt gestild, maar het is juist nu belangrijk dat ouderen voldoende vitaminen binnenkrijgen. En dat kan; zo bezorgt Envida warme maaltijden, maar zijn er ook genoeg mogelijkheden in de verschillende kernen om een warme maaltijd te ontvangen. Maar er wordt ook volop geholpen. Veel jonge mensen zitten thuis. Zij gebruiken deze extra tijd om hulpbehoevenden bij te staan.

Ik wil helpen
Wilt u iets betekenen voor mensen die het nu hard nodig hebben? Dat kan door u bijvoorbeeld een of twee keer per week beschikbaar te stellen – al is het om een telefoontje met iemand te plegen of te helpen met de boodschappen. Vrijwilligers die op wat voor manier dan ook iets willen doen voor kwetsbare doelgroepen kunnen zich melden bij een van onderstaande contactpersonen.

Ik zoek hulp
Mensen die in deze tijd wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken of vragen hebben – op wat voor vlak dan ook – kunnen eveneens de stichting benaderen.

Voor hulpvragen uit Eijsden-Margraten kunt u terecht bij: Annie Blezer 043 458 1819 of Mariëtte de Bakker via 043 458 2712. Voor de kernen Gronsveld, Rijckholt en Eijsden is dat Anjes Smeets 043 408 1682.