Uitreiking eerste Peuter Beweegbox bij Kinderdagverblijf Klein Marland

Maandag 28 september 2020

Kinderdagverblijf Klein Marland in Oost-Maarland mocht vorige week de eerste Peuter Beweegbox in ontvangst nemen van wethouder Chris Piatek. Zij ontvingen een box waar alles in zit om genoeg beweegtussendoortjes te doen met de jongste kinderen op de kinderopvang en peuterspeelzaal. Want bewegen is juist in deze coronatijd extra belangrijk voor kinderen.

Een uur per dag bewegen
De gevolgen van de coronamaatregelen zijn namelijk ook zichtbaar in het leefstijlgedrag van kinderen. Dat blijkt uit de COLC-studie die door COACH in het Maastricht UMC+ werd gedaan. Daarin is o.a. te zien dat kinderen door de coronamaatregelen minder vaak aan de beweegnorm van 60 minuten bewegen per dag voldoen. Maar ook voor corona, zagen we dat kinderen lang niet altijd een uur per dag bewegen halen.

Samenwerking
Daarom staken JOGG Heuvelland & Maastricht, Rabobank, IKEA en Stichting Maatschappelijke Projecten Maastricht de handen ineen en ontwikkelden de Peuter Beweegbox. De box bevat een rad waaraan kinderen kunnen draaien en zo een beweegspel selecteren om te gaan doen. De spullen voor de spellen zitten allemaal in de box. Het zijn echt ‘beweegtussendoortjes’, ze kosten niet veel tijd!

Goed voorbeeld
De box wordt de komende weken gelanceerd in het Heuvelland en Maastricht. De eerste boxen zijn inmiddels uitgereikt. Zo ook in Eijsden-Margraten door wethouder Chris Piatek: “Gemeente Eijsden-Margraten vindt het belangrijk dat kinderen in een gezonde omgeving opgroeien en is daarom sinds 2016 JOGG-gemeente. Samen met JOGG en andere partijen hebben we aandacht voor voeding, sport en bewegen op plekken waar veel kinderen en jongeren komen. Het is heel belangrijk dat op deze plekken het goede voorbeeld wordt gegeven.”

Wethouder Chris Piatek reikt de eerste Peuter Beweegbox uit bij Kinderdagverblijf Klein Marland.