Voorkom overlast door stoken van hout

Maandag 22 februari 2021

Een brandend haardvuurtje vinden veel mensen gezellig. Helaas is de rook slecht voor het klimaat en ongezond voor u en uw omgeving.
Het stoken van hout veroorzaakt luchtvervuiling zoals fijnstof en kan ook stankoverlast geven. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast is rook vaak een probleem voor mensen die last hebben van hun luchtwegen. Wilt u rekening houden met uw buren? Laat de open haard of houtkachel dan uit als het windstil of mistig is.

Alternatieven

Wilt u toch genieten van houtvuur, kies dan voor een pelletkachel. Bij matig gebruik draagt een pelletkachel beperkt bij aan de luchtverontreiniging. In ieder geval een stuk minder dan gewone houtkachels. Bovendien vliegt bij een gewone houtkachel 20 tot 40 procent van de warmte zo de schoorsteen uit. Bij een open haard is dit zelfs 90 procent.

Meer informatie?

Meer informatie en tips over het stoken van hout vindt u op de website www.milieucentraal.nl.