Esther Rutten politie Heuvelland over cybercrime

Maandag 11 oktober 2021

Drie vragen aan

Internet en het gebruik van social media hebben ons veel mooie dingen gebracht. Maar er is ook een keerzijde: steeds vaker proberen cybercriminelen binnen te komen in telefoons of computers. U kunt zich hiertegen beschermen. Zorg ervoor dat u het criminelen een stuk lastiger maakt om binnen te dringen. Esther Rutten, politie Heuvelland, vertelt u meer over deze zogenaamde cybercrime:

Waar moet ik op letten?

“Eerst checken, dan klikken. Klik nooit op een link die u niet helemaal vertrouwt. U kunt websites makkelijk en snel checken via www.checkjelinkje.nl. Kijk voor meer informatie over online veiligheid op www.veiliginternetten.nl.”

Hoe kan ik voorkomen dat ik slachtoffer word?

“Zorg voor veilige, unieke en lange wachtwoorden. Update uw systemen regelmatig om ervoor te zorgen dat de beveiliging van uw apparaten altijd op orde is. Gebruik een virusscanner en maak regelmatig een back-up. Als u zelf niet zo handig bent, schakel dan een erkend bedrijf in.”

Wat kan ik doen als ik slachtoffer ben geworden?

"Van cybercrime kunt u aangifte doen via telefoon: 0900-8844 of op een politiebureau. Een aantal vormen van cybercrime kunt u online melden via www.politie.nl.