Oplichting door nep-bankmedewerkers

Maandag 24 januari 2022

Bankhelpdeskfraude is een vorm van oplichting die al veel slachtoffers heeft gemaakt. Een oplichter belt met een vals nummer. Door een truc ziet u in het scherm van de telefoon het nummer van de bank. De nep-bankmedewerker vertelt dat uw bankrekening is gehackt. Bijvoorbeeld omdat er verdachte transacties te zien zijn op de rekening.

Dit is niet waar, maar zo probeert de oplichter u te overtuigen om snel maatregelen te nemen. De oplichter dringt er op aan om het geld over te maken op een ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Deze rekeningen bestaan niet. Dit is een rekening van de oplichter zelf. Een bank vraagt nooit per mail of telefonisch naar uw inloggegevens, uw saldo of om geld over te maken.

Wat kunt u hiertegen doen?

Wordt u gebeld door een nep-bankmedewerker? Hang direct op. Bel zelf uw bank om te controleren of dat wat u is verteld wel klopt. Bent u opgelicht door een nep-bankmedewerker? Meld dit altijd bij de politie via 0900 8844.

Meer informatie

Op www.politie.nl > bankhelpdeskfraude vindt u meer informatie.