Grenzeloos Bocagelandschap

Maandag 7 februari 2022

Begin dit jaar ontvingen we goed nieuws: ‘Grenzeloos Bocagelandschap’ komt in aanmerking als Landschapspark. Het ‘Grenzeloos Bocagelandschap’ is een samenwerking van de Vlaamse Voerstreek, delen van het Waalse Land van Herve en het Nederlandse Heuvelland.

Bijzonder landschap

Dit bijzonder gave agrarische cultuurlandschap is een heuvelachtige lappendeken van weilanden en velden omringd door hagen, oude bossen, graften, holle wegen, hoogstamboomgaarden, snelstromende beken en erfgoedrelicten. De vaak kalkrijke ondergrond met verschillende geologische lagen draagt bij aan de diversiteit in landschapstypes en landgebruik. De afwisselende ondergrond zorgt ook voor een ongeziene rijkdom aan zeldzame planten- en diersoorten. Het schilderachtige landschap op een kruispunt van grenzen en culturen vormt een waar wandelwalhalla en fietsparadijs voor bezoekers.

Toekomst

De komende maanden gaan we samen met alle partners en betrokkenen onze landschapsambities voor de toekomst in een masterplan gieten. Het masterplan is een uitgelezen kans om de regio verder te ontwikkelen en de grensoverschrijdende samenwerking sterker te maken.

Afbeelding Grenzeloos bocagelandschap afbakening in pdf (PDF, 94.8 kB)

Afbeelding Grenzeloos bocagelandschap in pdf  (PDF, 469.7 kB)