Steunpunt Eijsden-Margraten: vrijwillige hulp blijft hard nodig

Donderdag 7 april 2022

Er is een tekort aan vrijwilligers. Met name aan mensen die af en toe eens met de auto vluchtelingen naar een supermarkt of dokter willen begeleiden. Ook taalmaatjes blijven heel hard nodig.

Aanmelden kan bij het: gemeentelijke Steunpunt Opvang Oekraïense Vluchtelingen
op werkdagen bereikbaar via T 043 458 84 88 of via het formulier op onze website

Daarnaast vragen wij u ook om, wanneer u zelf Oekraïense vluchtelingen opvangt, dit door te geven bij dit steunpunt. Zo houden we overzicht, kunnen we ondersteuning bieden en (hulp)vragen inventariseren op het gebied van onderwijs, medische zorg, leefgeld en dergelijke.

Intake en inschrijving Oekraïense vluchtelingen

Twee momenten waarop wij als organisatie persoonlijk contact hebben met Oekraïense vluchtelingen zijn tijdens het officiële intakegesprek en tijdens hun officiële inschrijving in onze gemeente. Tijdens de intake maken onze medewerkers van het Steunpunt Opvang Oekraïense vluchtelingen persoonlijk kennis en informeren en inventariseren ze de eerste en belangrijkste (levens)behoeften. Kort gezegd helpen ze de Oekraïners aan een plek waar ze op adem kunnen komen en zich veilig en welkom voelen. Daarnaast kijken ze onder andere ook of alle benodigde, officiële documenten aanwezig zijn voor de officiële inschrijving en of er nog vertalingen nodig zijn door een beëdigde tolk-vertaler.

Ongeveer een week later ontvangen we de gevluchte Oekraïners die (voorlopig) in onze gemeente willen blijven bij ons gemeentelijk servicebureau waar we hen officieel inschrijven.

Huisvesting

Op dit moment vangen we ongeveer 70 vluchtelingen op in Eijsden-Margraten. Het grootste deel verblijft bij particulieren. Daarnaast vangen we mensen op in ‘De Abby’ en in de ‘Zeute Aardbei’. Vanaf 15 april kunnen Oekraïense vluchtelingen ook terecht in appartementen gelegen in Bemelen. Onze zoektocht naar geschikte opvanglocaties gaat natuurlijk verder.

Oekraïense kinderen: onderwijs en andere activiteiten

Op dit moment stromen in hoog tempo grotere groepen vluchtelingen in. Dit heeft gevolgen voor de onderwijsstichtingen Kom Leren, Mosa Lira, INOVO en de betrokken gemeenten. Niet alleen zullen snel vacatures uitgezet worden maar wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor instroom van Oekraïense basisschoolkinderen. Daarnaast zoeken we ruimten waar we extra klassen in kunnen richten. Voor kinderen/jongeren die (nog even) geen andere structurele dagbesteding hebben, zoals bijvoorbeeld school, ontwikkelen onze buurtcoaches op dit moment activiteiten.