Nieuwe fiets- en wandelroute: het Heuvelland door de ogen van een kunstenaar

Maandag 23 mei 2022

Vrijdag 3 juni gaat de route ‘Het Heuvelland door de ogen van een kunstenaar; Sjef Hutschemakers’ van start. Ga mee op pad in de inspirerende wereld van Sjef Hutschemakers. Deze kunstenaar, natuurliefhebber en amateurarcheoloog zag de schatten die het Heuvelland te bieden had. En hij voelde de waarde ervan als geen ander. Zet voor eventjes een kunstenaarsbril op. Je zult de glooiende heuvels, de idyllische dorpjes en het authentieke boerenleven in Eijsden-Margraten op een nieuwe manier beleven!

In harmonie met onze omgeving

Het is nu, in deze drukke en snelle tijden, misschien zelfs nog wel belangrijker dan ooit om stil te staan bij de schoonheid om ons heen. Sjef nam deze eenvoudige rijkdommen nooit voor lief. Zijn schilderijen én zijn verhaal komen tot leven wanneer je de verborgen holle wegen en intieme doorkijkjes ontdekt. We kijken dan wel naar het verleden van Sjef, maar eigenlijk was hij zijn tijd ver vooruit. Een voorvechter van het Cittaslow gedachtegoed avant la lettre. Laat je verrassen door zijn visie en zijn inzichten over het leven, die wij nu als leidraad kunnen gebruiken om in harmonie met onze omgeving te zijn.

Fiets- en wandelroute

De fietsroute is 35 kilometer en de wandelroute 10 kilometer. Beide routes starten allebei in Sint Geertuid. Vanaf 3 juni staan de fiets- en wandelroute op www.ontdekeijsdenmargraten.nl en in de RouteYou-app. De folder van de route is verkrijgbaar in het gemeentehuis in Margraten. En bij de Visit Zuid-Limburg Shops en Servicepunten. Dit is de derde culturele fiets- en wandelroute in Eijsden-Margraten. Ook de andere twee routes zijn verkrijgbaar op de genoemde punten. 

Feestelijke start nieuwe route

Vrijdag 3 juni om 15.00 uur is de lancering van de route. Kirsten en Pallieter, dochter en zoon van Sjef Hutschemakers, geven dan in het bijzijn van wethouder Gerry Jacobs het startsein. Dit feestelijke moment vindt plaats in het ‘Huis van de Burger’ in Margraten.

Exposities

Vanaf 3 juni starten ook twee exposities over het leven van Sjef Hutschemakers. In de hal van het ‘Huis van de Burger’ in Margraten komt een expositiewand. Deze is vanaf buiten te zien als raamkunst. Aan de binnenzijde van de wand ontdek je allerlei wetenswaardigheden. De toevoeging van QR-codes zorgt hierbij voor een interactieve beleving. Door het scannen van de QR-codes bekijk je een aantal vlogs over het leven van de kunstenaar.

Ook organiseert Stichting Sjef Hutsch een expositie. Deze vindt met Pinksteren plaats in de Fanfarezaal in Sint Geertruid (Dorpstraat 29a). De expositie is geopend op zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni van 12.00-18.00 uur. 

Aanvullend zijn met Pinksteren twee punten op de route open zodat ook binnen het werk van Sjef Hutschemakers te bewonderen is. Dit zijn de kerk van Mheer en de kerk van Sint Geertruid.