Groen licht voor pleegzorg

Donderdag 3 november 2022

Soms zijn er omstandigheden waardoor een kind (tijdelijk) niet kan terugvallen op de eigen liefdevolle en veilige thuisomgeving. Gelukkig zijn er in Nederland veel mensen die iets voor een ander willen betekenen. Zoals pleegouders die tijdelijk of langer een kind van een ander in hun huis en hart opnemen. En dat is hard nodig! Landelijk wachten meer dan 900 kinderen op een passende plek in een pleeggezin.

Voor ieder kind een passende plek

Wanneer een kind niet thuis kan wonen, is het fijn wanneer het in een pleeggezin kan worden opgevangen. Vaak kan dat in een gezin uit het eigen netwerk van het kind, bijvoorbeeld bij opa en oma of oom en tante. Het kan echter ook bij een gezin uit de buurt of uit het sociale netwerk van het kind. Lukt dat niet? Dan wordt er een beroep gedaan op een pleeggezin uit het bestand van zorgaanbieders voor pleegzorg in Limburg. Helaas zijn er onvoldoende pleegouders. Jammer, want we willen natuurlijk niets liever dan voor ieder kind een passende plek vinden.

Week van de Pleegzorg

Aandacht vragen voor pleegzorg en het tekort aan pleeggezinnen is dus cruciaal. Dat gebeurt in het bijzonder tijdens de landelijke Week van de Pleegzorg die Jeugdzorg Nederland jaarlijks organiseert. Dit jaar vindt de Week van de Pleegzorg van 2 tot en met 9 november plaats. De gemeenten in Zuid-Limburg zetten deze week samen met lokale pleegzorgorganisaties de pleeggezinnen in het zonnetje want hun inzet is cruciaal en wordt zeer gewaardeerd!

Wat kunt u doen?

Ontdek hoe de wereld van pleegzorg in elkaar zit. Neem een kijkje op www.openjewereld.nu en lees meer over de verschillende mogelijkheden die pleegzorg te bieden heeft.