Heuvelland gemeenten starten met de ‘Aanpak Veilig Buitengebied’

Maandag 19 december 2022

Publieke en private partijen trekken samen de kar

Op maandag 28 november 2022, gaven de vijf Heuvelland gemeenten gezamenlijk het startsein voor de aanpak Veilig Buitengebied. Centraal staat de samenwerking tussen publieke en private partijen, waaronder de gemeenten en hun (agrarische) ondernemers en inwoners, politie, Brandweer Zuid-Limburg, het Waterschap Limburg en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Zij gaan gezamenlijk de kar trekken om de criminaliteit in de buitengebieden terug te dringen. Uniek is dat de gemeenten gelijktijdig aan de slag zijn met de aanpak van criminaliteit en het werk maken van veiligheid in het buitengebied en zo één front vormen tegen criminelen. Het project wordt begeleid door het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg.

In 2021 gingen 8 Noord-Limburgse gemeenten het Heuvelland al voor. Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul, gaan nu ook gezamenlijk aan de slag met deze aanpak en hebben veel vertrouwen in de resultaten.

“Het buitengebied stopt niet bij een gemeentegrens. Door samen te werken met gemeenten, partners, ondernemers en inwoners krijgen we meer inzicht in wat er gebeurt in het buitengebied. Met deze samenwerking creëren we meer slagkracht.”, aldus burgemeester Sjraar Cox.

Het PVO Limburg is erg tevreden met dit commitment van alle partijen. “Criminaliteit stopt niet bij de gemeentegrens, door samenwerking kunnen de partijen goed en snel optreden bij criminaliteit in het buitengebied. Aan de ene kant om het te voorkomen en aan de andere kant om het te bestrijden.”

Politie, brandweer, bestuurders en ambtenaren van de vijf Heuvelland gemeenten.