Gladheidbestrijding in Eijsden-Margraten

Maandag 23 januari 2023

Drie vragen aan 

In de wintermaanden kan gladheid ontstaan door sneeuw, ijzel en nachtvorst. De gemeente doet er alles aan om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Hoe dit werkt vertelt teamleider buitendienst Rob Palmen:

Hoe pakken jullie gladheid aan?

“Vanwege de grootte van onze gemeente hebben we de gladheidbestrijding uitbesteed. We plannen de routes op volgorde van prioriteit. Routes met doorgaande wegen, bus routes en fietspaden pakken we het eerst aan. Aansluitend de plekken waar openbare voorzieningen zijn zoals winkelcentra, zorginstellingen, scholen en bedrijventerreinen.”

Wat betekent dit voor de inwoner?

“De gemeente hanteert het ‘500 meter criterium’ in het kader van de gladheidbestrijding. Dit betekent dat elke inwoner, gerekend vanaf de openbare weg, binnen een afstand van 500 meter een gestrooide route kan bereiken. Op onze website ‘Strooien bij gladheid’ staat een stratenplan en het uitvoeringsplan-gladheidbestrijding.”

Wat kan ik zelf doen?

“Vermijd bij gladheid wegen met hellingen. Parkeer zo weinig mogelijk voertuigen op de openbare weg om de strooiploegen de ruimte te geven. Maak uw stoep sneeuwvrij en help ouderen hun stoep of het tuinpad te vegen of te strooien.”