Hanneke van der Ploeg: Mantelzorg is erg belangrijk maar niet vanzelfsprekend

Woensdag 22 februari 2023

Mantelzorg is onbetaalde, vaak langdurige zorg voor je partner, familielid of andere naaste. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. Mantelzorg is erg belangrijk maar niet vanzelfsprekend. Daarom ondersteunen we inwoners die zorgen voor een ander. Hanneke van der Ploeg, van MEE Zuid-Limburg, is de nieuwe contactpersoon voor mantelzorgers in Eijsden-Margraten. Zij vertelt graag meer:

Waarom is mantelzorg zo belangrijk?

“Mantelzorg is belangrijk voor cliënten om de dagdagelijkse zaken te regelen. Om de kwaliteit van leven zo veel mogelijk in stand te houden. En als ondersteuning bij het verwoorden van wensen en behoeften. Daarnaast is een vertrouwd en bekend gezicht fijn voor de hulpvrager. Mantelzorgers zijn goud waard en van grote maatschappelijke waarde.”

Waarom is ondersteuning belangrijk voor mantelzorgers?

“Mantelzorg is niet altijd makkelijk. Ondersteuning, het beantwoorden van vragen (bijvoorbeeld over wet- en regelgeving) en het uitwisselen van ervaringen kan verlichting bieden. Herkenning en waardering zijn belangrijk.”

Waarvoor kunnen mantelzorgers bij jou terecht?

“Voor (gratis) ondersteuning, een luisterend oor en interessante activiteiten. Zo is er woensdagmiddag 5 april een kennismakingsbijeenkomst voor mantelzorgers. Neem voor meer informatie contact met mij op via: 06 3166 4334 of mail naar H.vanderPloeg@meezuidlimburg.nl.”