Mogen wij voorstellen: Alain Krijnen, burgemeester van Eijsden-Margraten

Vrijdag 24 maart 2023

Sinds 23 maart hebben wij een nieuwe burgemeester. Hoog tijd voor een paar persoonlijke vragen.

Voor het eerst burgemeester. Waarom deze stap?

“Omdat ik heel graag een functie wil waarin ik iets voor mensen kan betekenen. Al een tijd had ik het gevoel dat mijn werk als ambtenaar me daarin beperkte. Je bent toch begrenst in hetgeen je mag zeggen en je invloed op besluiten. Vorig jaar zomer, er speelde zoveel. Boerenprotesten, asielzoekers die buiten moesten slapen. Toen voelde ik dat ik zelf verantwoordelijkheid wil kunnen nemen en dragen. Hulp kunnen bieden en aandacht vestigen op dat wat anders geen aandacht krijgt. Een luisterend oor zijn en soms een schouder. Dat is wat ik voor anderen wil betekenen.”

Waarom koos u voor Eijsden-Margraten?

“Ik wist dat er sinds het vertrek van de vorige burgemeester een vacature was. Ik hield mijn ogen dus open en dat ging redelijk gemakkelijk. Vanuit het ministerie van BZK was ik namelijk ‘dossierhouder Limburg’ van de grote bestuurlijke kwesties die speelden. Maar ook de herkenning met mijn jeugd op het platteland in Noord-Holland. Met hechte gemeenschappen waar mensen naar elkaar omkijken. Die combinatie van tradities, cultuur, hechte gemeenschappen, landschappelijk schoon en het feit dat ik jullie al kende. Dat maakte voor mij de match. Bonus is dat mijn partner is opgegroeid in het Heuvelland en Maastricht, mijn schoonfamilie woont gezellig in de buurt.”

Waar verheugt u zich het meest op?

“Mijn ontmoetingen met de inwoners. Om te horen waar ze trots op zijn, maar ook waar ze zich zorgen over maken. Welke verwachtingen ze hebben van ‘de overheid’ en van onze gemeente, maar dus ook van mij als burgemeester. Die verhalen te horen, plekken te gaan bekijken, daar verheug ik me het meeste op.”

Hoe ziet u uw rol als burgemeester?

“Het is een heel veelzijdig ambt. Je hebt een sociale rol en soms ben je ook ‘de sheriff’. Maar de mooiste uitspraak vind ik toch nog altijd ‘bestuurder in algemene dienst’ (uit een rapport waarin staat ‘je bent van alles en voor iedereen’). Een soort van ‘bemoeizorg’ op een heel positieve manier, omdat je overal wat van mag vinden. Niet alleen ben je als burgemeester de centrale persoon in het gemeentebestuur, raad, college en ambtelijke organisatie maar ook voor de inwoners, het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven. Al die lijnen komen samen bij de burgemeester. Een zware verantwoordelijkheid, maar wel echt zoals ik hem zie.”

Wat gaat u het eerste doen?

“Prioriteit is kennismaken met inwoners, instellingen en bedrijven. Langsgaan in de dorpen en kernen. Tegelijkertijd ga ik kennismaken met de ambtelijke organisatie. Met de mensen met wie ik samen de klus wil gaan klaren. Ook van hen wil ik horen en advies krijgen waar ik het best aandacht aan kan besteden. Mijn eerste 100 dagen gebruik ik dus vooral om onbevangen te luisteren en observeren.”

Alain Krijnen: Geboren 17 oktober 1980 te Alkmaar. Opgegroeid in De Rijp (platteland Noord-Holland). Studie in Amsterdam: staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit. Heeft gewerkt in Den Haag bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Laatste functie: plaatsvervangend hoofd van de afdeling Inrichting Openbaar Bestuur.