Vuursteenmijn Rijckholt opgeknapt en in volle glorie te bewonderen

Donderdag 11 mei 2023

Op woensdag 10 mei is de prehistorische vuursteenmijn Rijckholt feestelijk heropend. In de vuursteenmijn is ongeveer anderhalf jaar gewerkt aan het behoud van dit rijksmonument. De verlichting is vernieuwd en de informatieborden zijn gemoderniseerd. Nieuw zijn ook de vitrines met archeologische vondsten.

In de kerk van Rijckholt is een heel nieuw Regionaal Informatiecentrum 'Mijn Rijckholt' geopend. In dit informatiecentrum leert u nog meer over vuursteen en de vuursteenmijn in Rijckholt. 

De renovatie en ontwikkeling van de vuursteenmijn werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Ir. D.C. van Schaïk, Staatsbosbeheer, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de Provincie Limburg en de gemeente Eijsden-Margraten.

Wandelroute ‘Langs vuursteen in het Savelsbos’

Visit Zuid-Limburg ontwikkelde een speciale ‘vuursteenwandelroute’.
Deze route van ca. 5 kilometer brengt u van het diep ingesneden Maasdal naar het bijna 100 meter hoger gelegen plateau. Vanuit het informatiecentrum Mijn Rijckholt wandel je door het Savelsbos, langs een van de grootste ondergrondse vuursteenmijnen ter wereld en maak je kennis met iconische plekken als het ‘Grand Atelier’ en ‘De Kaap’.

Bezoek de vuursteenmijn

De vuursteenmijn is met een gids te bezoeken van 1 april tot en met 1 oktober. Daarna overwinteren hier vleermuizen en is de mijn gesloten voor bezoekers. Het Regionaal Informatiecentrum Mijn Rijckholt is het hele jaar door geopend. Kijk voor meer informatie en het reserveren van tickets op www.vuursteenmijn.nl.

Foto: Informatiecentrum Mijn Rijckholt werd geopend door burgemeester Alain Krijnen en wethouder Gerry Jacobs.