Kijk uit: rechts gaat voor

Vrijdag 21 juli 2023

Voorrangsregels zijn best lastig, maar meestal helpen borden of verkeerslichten ons een handje. Met borden erbij is het duidelijk wie voorrang heeft en wie voorrang moet krijgen. Het enige wat u dan nog hoeft te doen is opletten dat u inderdaad voorrang krijgt van het overige verkeer.

Maar er zijn ook veel situaties in het verkeer waarbij u zelf moet bedenken hoe de voorrang is geregeld. Op een gelijkwaardige kruising bijvoorbeeld. Dat is een kruising zonder borden en zonder verkeerslichten. Vroeger ging op zo'n kruising snelverkeer altijd voor op langzaam verkeer.

Voor veel weggebruikers was dat een lastige regel. Om het voor alle weggebruikers duidelijker en makkelijker te maken werd de volgende regel ingevoerd: op een gelijkwaardige kruising hebben alle bestuurders van rechts voorrang.  

Wie heeft voorrang?

Het enige wat u nu hoeft te weten is wat de wet verstaat onder bestuurders. Dat zijn bestuurders van een motorvoertuig, fietsers, bromfietsers, snorfietsers, bestuurders van een invalidenvoertuig, ruiters, bestuurders van een paard en wagen en geleiders van rijdieren, trekdieren en vee. Maar misschien is het gemakkelijker te onthouden dat u op een gelijkwaardig kruispunt geen voorrang hoeft te verlenen aan voetgangers, skaters en skeelers van rechts.

Tip: voorrang mag u nooit nemen, voorrang moet u krijgen!