Hoogstamfruitbomen snoeien

Donderdag 14 september 2023

Om hoogstamfruitbomen voor het landschap te behouden is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Voor hoogstam betekent dit onder andere het snoeien van de bomen. Dit is een tijdrovend karweitje waarvoor ook nog eens kennis en vaardigheid nodig is. De gemeente Eijsden-Margraten, CNME Maastricht en Stichting Het Limburgs Landschap staken de koppen bij elkaar en bieden twee verschillende cursussen aan waarin u zelf leert fruitbomen te snoeien. 

Snoeicursus jonge kersen en pruimenbomen

Door jonge fruitbomen in hun jeugd de goede opbouw mee te geven kan de boom groot en mooi uitgroeien. Door vormsnoei van jonge bomen voorkom je uitbrekende takken en kun je de vruchten makkelijk plukken. De voordelen van snoei zijn daarmee duidelijk, maar toch wordt gezegd dat pruimen en kersen niet gesnoeid moeten worden. Dit komt waarschijnlijk door de loodglansschimmel die de bomen in de winter kan infecteren. De bomen overlijden uiteindelijk. Door in de nazomer te snoeien omzeil je dit nadeel. De snoeicursus jonge kersen en pruimenbomen snoeien bestaat uit een theorieles op 27 september (19.30-22.00 uur) en een praktijkles op 30 september (9.00-13.00 uur).

Snoeicursus oude hoogstamfruitbomen

Onze fruitbomen stoppen meer energie in het fruit dan de oerappels en peren omdat ze eeuwenlang zijn geselecteerd en veredeld. Daarom helpen we deze bomen vooral door de vitaliteit door snoeiwerk goed te houden en te voorkomen dat takken uitbreken of doorzakken. Door regelmatig snoeien en een goede bemesting kan de vitaliteit van de fruitbomen op peil gehouden worden.
De snoeicursus oude hoogstamfruitbomen bestaat uit een theorieles op 18 oktober (19.30-22.00 uur) en een praktijkles op 21 oktober (9.00-13.00 uur).

Aanmelden

Deelname kost € 10,- per cursus. Aanmelden kan via de website van Stichting Het Limburgs Landschap.