In voorraad: vergaderingen van de raad op 17 en 24 september
Op 17 september om 19.30 uur vindt, ter voorbereiding op de raadsvergadering, de dialoogvergadering Samenleving en aansluitend de dialoogvergadering Leefomgeving plaats. De raadsvergadering is op 24 september om 19.30 uur.
Op 17 september om 19.30 uur vindt de Dialoogvergadering Samenleving plaats.
Op de agenda staat:
-
Regionaal Beleidskader Jeugdhulp Zuid-Limburg
Vanuit de Jeugdwet heeft elke gemeente de plicht om een beleidskader Jeugd op te stellen. Het beleidskader vormt een Zuid-Limburgs kader voor het beleid op het gebied van Jeugdhulp en vormt de basis voor het inkoopbeleid op het gebied van Jeugdhulp.
Aansluitend aan deze vergadering vindt de Dialoogvergadering Leefomgeving plaats.
Op de agenda staat:
-
Beschikbaar stellen budget voor uitvoering Starterslening
Het doel van de Starterslening is koopwoningen voor starters binnen onze gemeente zo bereikbaar mogelijk te maken. De raad besloot op 12 juli 2022 de starterslening behoorlijk te verhogen. Daardoor, en door de gestegen woning- en bouwprijzen en het gestegen aantal aanvragen, is het budget voor het uitvoeren/continueren van deze regeling uitgeput. Vandaar dat uw raad wordt voorgesteld om € 550.000 beschikbaar te stellen om de uitvoering van deze regeling voort te kunnen zetten.
-
Onttrekken deel Slakweg aan de openbaarheid
Een deel van de 45 nog te realiseren woningen (appartementencomplex) is deels gesitueerd op de bestaande Slakweg. Om de realisatie van het appartementencomplex mogelijk te maken, moet dit deel van de Slakweg onttrokken worden aan de openbaarheid. De Initiatiefnemer verzoekt hiertoe.
-
Bestemmingsplan Kapelkesstraat 9-11 Eijsden
Er ligt een plan om in het gebied dat is gelegen aan de Kapelkesstraat 9-11 in Eijsden de bestaande bebouwing te slopen en op die plek een appartementengebouw te realiseren voor totaal 8 appartementen. Het bestemmingsplan voorziet in een wijziging van de bestemming ‘Bedrijf’ naar ‘Wonen’. In dit raadsvoorstel wordt de raad voorgesteld om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.
Raadsvergadering
Op de agenda van de raadsvergadering van 24 september staan, naast bovengenoemde onderwerpen, ook nog de volgende raadvoorstellen:
-
Verantwoording fractievergoeding 2023
Jaarlijks verantwoorden de fracties hun fractievergoeding. De overlegde verantwoording per fractie wordt getoetst aan de Verordening fractievergoeding.
-
Wijziging rechtspositie raads- en commissieleden 2019 en rechtspositie burgemeester en wethouder 2019
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in een ledenbrief de raad geïnformeerd over de wijzigingen van de model Verordening rechtspositie raads- en commissieleden en de model Regeling rechtspositie burgemeester en wethouder. Het advies van de VNG is deze wijzigingen in de eigen Verordening en Regeling over te nemen.
-
Wijziging Reglement van Orde Gemeenteraad
Dit voorstel gaat over de regels die de gemeenteraad heeft opgesteld voor de eigen vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Het Presidium bereidde dit voorstel in een aantal bijeenkomsten voor.
Daarnaast behandelt de raad een aantal vaste procedurele punten zoals het vaststellen van de besluitenlijst en de wijze van afdoening van de ingekomen post.
De agenda’s zijn ook te raadplegen op deze website of in de app iBabs.
- Inloggegevens app iBabs:
- Site: ‘eijsdenmargraten’
- E-mailadres: ‘burger’
- Wachtwoord: ‘burger’
Spreekrecht
Burgers hebben het recht in te spreken in zowel de dialoogvergaderingen als in de raadsvergadering (over geagendeerde onderwerpen). U kunt contact opnemen met de griffie over de mogelijkheden om in te spreken (griffie@eijsden-margraten.nl). Meldt u zich dan uiterlijk 48 uur voor aanvang van de vergadering (weekenden en feestdagen uitgezonderd). Dat betekent vóór:
- Vrijdag 13 september 19.30 uur voor de dialoogvergaderingen Samenleving en Leefomgeving.
- Vrijdag 20 september 19.30 uur voor de raadsvergadering.
Volg de raad!
De dialoogvergaderingen en de raadsvergadering zijn ook via beeld en geluid te volgen via onze website.
Contact met de raad
Wilt u een raadslid spreken over bijvoorbeeld een van de onderwerpen van de raadsvergadering? Op deze website, pagina ‘samenstelling gemeenteraad’ vindt u de contactgegevens van de raadsleden. U kunt ook een bericht sturen naar de hele gemeenteraad via griffie@eijsden-margraten.nl. Ook wanneer u andere vragen heeft over bijvoorbeeld de raad en raadsvergaderingen. De griffie is het eerste aanspreekpunt van de raad.
In voorraad
Hieronder leest u de toelichting van 2 onderwerpen die in de raadsvergadering van 24 september op de agenda staan.
Het zomerreces is voorbij. De gemeenteraad bereidt zich voor op de raadsvergadering van 24 september, één dag na het begin van de herfst. Dan komen onder andere deze twee raadsvoorstellen aan de orde: het regionaal beleidskader Jeugdhulp Zuid-Limburg 2024-2028 en het bestemmingsplan Kapelkesstraat 9-11 in Eijsden.
1.Vaststelling regionaal beleidskader Jeugdhulp Zuid-Limburg 2024-2028
Dit is de ideale situatie: kinderen groeien gezond en veilig op. Ze ontwikkelen hun talenten en doen volop mee in de samenleving. En hun ouders of verzorgers nemen de verantwoordelijkheid op zich voor de opvoeding en verzorging. Als dat om welke reden dan ook niet lukt, is ondersteuning nodig. Het nieuwe regionaal beleidskader Jeugdhulp Zuid-Limburg 2024-2028 biedt die. In het beleidskader staan jeugdigen en hun ouders of verzorgers nog meer centraal en is nog beter geluisterd naar wat zij nodig hebben. Ook de mening van zorgaanbieders, onderwijsinstellingen en overige betrokkenen is meegenomen. Zodat de uitvoering daarvan mede op basis van burgerparticipatie effectieve en blijvende resultaten oplevert.
Regie teruggeven
Het overkoepelende doel van het beleidskader is om gezinnen in toenemende mate de regie over hun leven terug te geven en die te versterken. Ook de Adviesraad Sociaal Domein Eijsden-Margraten heeft daar een positieve bijdrage aan geleverd. Dat gebeurde tijdens de regionale inspraakprocedure in de zomer van 2023. De Adviesraad deelde toen zijn inzichten over onder meer de volgende aandachtspunten. Beperk de vele vormen van hulpverlening en verwijzingen, en stem die logischer op elkaar af. Hanteer de methode 1Gezin1Plan1Regisseur, zodat mensen die een beroep doen op hulp niet steeds hetzelfde verhaal hoeven te vertellen. Zorg bovendien voor een administratieve lastenverlichting door één systeem te gebruiken voor de zestien Zuid-Limburgse gemeenten.
Evaluatie
De uitvoering van het beleidskader wordt regionaal geëvalueerd. Daarbij gaat het specifiek om de vraag in hoeverre resultaten zijn behaald rond instroom, uitstroom, zorgduur, herhaling van ongewenst gedrag en cliënttevredenheid. Aanvullend op het regionaal uitvoeringsprogramma stelt de gemeente Eijsden-Margraten in de komende maanden een eigen programma op waarin de lokale inspanningen op het gebied van jeugdhulp duidelijk zijn geformuleerd.
2.Vaststelling bestemmingsplan Kapelkesstraat 9-11 in Eijsden
Een wijziging van de bestemming ’Bedrijf’ naar ’Wonen’. Die is nodig om een gebouw met acht koopappartementen voor met name senioren te ontwikkelen op het bovenstaande adres. In dat verband: de vraag naar nieuwe woningen is groot in de gemeente Eijsden-Margraten. Dat geldt voor levensloopbestendige woningen voor senioren om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. En voor betaalbare en duurzame woningen voor starters. De insteek daarbij is het behoud van de vitale kernen en de wens van veel bewoners om in hun vertrouwde leefomgeving te blijven wonen.
Sloop bestaande bebouwing
Op de huidige plek zijn nu een voormalig garagebedrijf en een elektriciteitshuisje gevestigd. Het is de bedoeling dat die worden gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe, gelijkvloerse appartementen. Die hebben een tuin of balkon en in het complex is een lift aanwezig. De hoofdingang bevindt zich aan de Kapelkesstraat en een tweede ingang aan het Stationsplein. Op het achterterrein bij het Stationsplein is plaats voor twee bijgebouwen met acht bergingen. Rond het complex komen algemene groenzones met beplanting.
Onderdelen van het plan
Een plan wordt op veel aspecten getoetst. Denk aan woonbeleid, milieu, bodem, geluid, parkeren, luchtkwaliteit, water, flora & fauna, externe veiligheid, verkeer, parkeren, archeologie en cultuurhistorie. Enkele van deze verdienen een korte toelichting.
Parkeren
Op de voorgenomen bouwlocatie zijn vanwege ruimtegebrek geen parkeerplaatsen voorzien. Omdat de openbare parkeerplaats bij het NS-station momenteel weinig in gebruik is, zou die een goed alternatief kunnen zijn om voldoende parkeermogelijkheden te creëren.
Trillingen
Ook is een trillingsonderzoek uitgevoerd. De ligging van de woningen is in de buurt van de spoorlijn Maastricht-Luik. De voorlopige conclusie is dat er weliswaar sprake is van een minimaal teveel aan trillingen, maar die staan een aangenaam woon- en leefklimaat niet in de weg. De definitieve conclusie volgt nog.
Spuitzone
Vanwege een functiewijziging van het plangebied wordt in deze zone een beperking opgelegd voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen met driftveroorzakende spuittechnieken. Deze beperking is overeengekomen in een overeenkomst.